Kokosvet als Deodorant

Sommige websites, die zich bezig houden met gezond en natuurlijk leven, melden soms opgewonden dat kokosolie gebruikt kan worden als een natuurlijke deodorant en geven vervolgens een eenvoudig recept om het zelf te maken. Er wordt geclaimd dat je op die manier potentieel gevaarlijke ingrediënten als parabenen en aluminium kunt vermijden.

De waarheid is dat parabenen in bijna oneindig kleine hoeveelheden worden toegepast vanwege hun actieve werking tegen bacteriën en schimmels. Want natuurlijk is een goed conserveermiddel noodzakelijk om bederf te voorkomen. Jazeker, er bestaat wat bezorgdheid over die parabenen omdat ze in staat zijn het hormoon oestrogeen ietwat na te doen en dat hormoon speelt een rol bij de ontwikkeling van borstkanker. Later onderzoek trok die stelling echter alweer in twijfel[1]. Toch lijkt het verstandig om die parabenen links te laten liggen en te vervangen door conserveermiddelen die minder controversieel zijn.
Wanneer je je eigen deodorant gaat maken met kokosvet kun je natuurlijk besluiten om helemaal geen conserveermiddel toe te voegen, maar dat betekent wel dat het niet zo’n lang leven beschoren is. Daarom gebruiken sommigen het ‘natuurlijke’ baking soda (zuiveringszout ofwel NaHCO3) als conserveermiddel.

En werkt het? Het antwoord op deze vraag is ‘jawel’, maar niet beter of slechter dan andere vetten. In theorie kun je iedere vetsoort gebruiken om te voorkomen dat geurtjes onder je oksels vandaan komen omdat alle vetten de huid afsluiten van de buitenlucht. Geen zuurstof betekent dat bacteriën niet kunnen overleven. Grote cosmeticabedrijven gebruiken vaak shea butter (ofwel het plantaardige karitéboter), maar het werkt net zo goed wanneer je vaseline zou gebruiken. Of roomboter.

[1] Golden et al: A review of the endocrine activity of parabens and implications for potential risks to human health in Critical Reviews in Toxicology - 2005

Geen opmerkingen:

Een reactie posten