Kokosolie en Laurinezuur

Kokosolie is rijk aan laurinezuur (meer dan 49%), een verzadigd vetzuur. Nu weten we ondertussen allemaal dat verzadigd vetzuur zoveel mogelijk vermeden zou moeten worden en dat ons dieet voornamelijk zou moeten bestaan uit veel gezondere meervoudig onverzadigde vetzuren.

Op diverse websites (en dan voornamelijk op die waar men kokosolie poogt te verkopen) wordt gemeld dat dit laurinezuur toch zeer gezond is. Volgens de voorstanders is het een vet met mogelijk antibacteriële en antivirale eigenschappen dat zich gedraagt als een onverzadigd vetzuur.

Wetenschappelijk onderzoek toonde al in 2003 aan dat laurinezuur zorgt voor de sterkste stijging van het cholesterol van alle onderzochte verzadigde vetzuren. Laurinezuur bleek echter het 'slechte' LDL-cholesterol tweemaal zo veel te laten stijgen (+ 0,052 mmol/L) als het 'goede' HDL-cholesterol (+ 0,027 mmol/L)[1]. Met andere woorden: de adepten van kokosvet vertellen pertinente onwaarheden.

Onderzoekers zijn daarom behoorlijk skeptisch: “Er bestaan veel claims dat kokosolie gezondheidsvoordelen bezit, maar er bestaan geen concrete wetenschappelijke gegevens om die claims te ondersteunen,” aldus Dr. Daniel Hwang, een moleculairbioloog, die zich gespecialiseerd heeft in laurinezuur en verbonden is aan het Western Human Nutrition Research Center van de University of California (USA). Maar, zo nuanceert Hwang zijn woorden een beetje, als je kokosvet maar af en toe consumeert zal het je vermoedelijk niet direct een hartaanval opleveren als gevolg van verstopte aderen. Wel zal alles wat je bakt met kokosolie een nare kokossmaak krijgen.
De hype is uiteraard ontstaan in Amerika, waar idioten als Dr Oz kokosolie in televisieshows hebben aangeprezen. Het zijn bijzonder onbetrouwbare bronnen omdat ze het spul uiteraard ook op hun websites aanprijzen en betaald worden om daarvoor reclame te maken. Maar goedgelovige kijkers zorgden voor explosieve omzetstijgingen van kokosolie dat op kamertemperatuur plots kokosvet blijkt te zijn.

Maar als het gebruik van kokosolie op z’n minst discutabel is, welk alternatief zou je kunnen gebruiken om gezond meer te koken? Olijfolie is het antwoord. Boordevol meervoudig onverzadigde vetzuren en het maakt deel uit van het zo geroemde Mediterrane dieet, waarvan wel degelijk is vastgesteld dat het de kans op hartproblemen kan verminderen[2].

[1] Mensink et al: Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials in American Journal of Clinical Nutrition – 2003
[2] Guasch-Ferré et al: Olive oil intake and risk of cardiovascular disease and mortality in the PREDIMED Study in BMC Medicine - 2014

Reacties