LoSalt: Het gezonde alternatief

Websites, die zeggen uw gezondheid te willen bevorderen, maar het ondertussen wel gemunt hebben op uw euro's, zouden we misschien ietwat oneerlijk kunnen noemen als we cynisch zouden zijn. Op veel van die websites wordt, zonder enige wetenschappelijke onderbouwing, gemeld dat Himalaya Zout en Keltisch Zeezout veel gezonder zijn dan gewoon keukenzout. Zie hier. Keukenzout heeft de chemische formule natriumchloride ofwel NaCl en de zo geroemde alternatieve zouten, zoals Himalaya Zout en Keltisch Zeezout, hebben precies dezelfde formule. Het verschil is dat beide exotische zouten verontreinigd zijn met allerhande metalen en mineralen, waarvan somminge zelfs giftig of zelfs radio-actief.

Wat is het alternatief? Natriumchloride (NaCl) heeft een vrijwel onbekend broertje met de naam kaliumchloride (KCl).

Kaliumchloride is ook zout, maar het smaakt nét ietsje anders dan gewoon zout. Het bezit echter niet de ongezonde bloeddrukverhogende eigenschappen van natriumchloride (NaCl). De kalium van de kaliumchloride heeft juist een tegengesteld effect, want het consumeren ervan kan helpen om de bloeddruk te verlagen en kan daarmee zelfs helpen om beroertes te voorkomen[1]. Kalium helpt je nieren beter hun werk te doen en één van de taken van de nieren is om de bloeddruk te variëren door de hoeveelheid vocht in je lichaam te reguleren. Hoe meer vocht, hoe hoger je bloeddruk.
LoSalt is daarom een zeer goed alternatief. Het bestaat voor tweederde uit kaliumchloride (KCl) en voor éénderde uit natriumchloride (NaCl). Het is zout, het smaakt zout, maar het is een stuk gezonder.

Geloof niet die websites die je het prijzige Himalaya Zout of Keltisch Zeezout proberen aan te smeren. LoSalt is een stuk gezonder en is gewoon in de supermarkt te koop voor een aantrekkelijke prijs. En ik verdien er echt helemaal niets aan.

[1] Penton et al: Dietary potassium and the renal control of salt balance and blood pressure in European Journal of Physiology – 2015

Reacties