Hoe (on)natuurlijk zijn steviolglycosiden?

Sinds de komst van het internet lijkt het wel alsof mensen zowel alles en niets geloven wat er op dat internet wordt gepubliceerd. Bovendien lijken veel internetters ook nog eens grotendeels selectief naar nieuwe kennis te zoeken en zoeken ze vaak informatie die al voldoet aan hun verwachtingspatroon.

Vaak worden wetenschappelijk onderbouwde theorieën verworpen en wankele ideeën voor waar aangenomen. Dat heeft tot gevolg dat men een goedgekeurde zoetstof als aspartaam als onveilig waant (terwijl deze bewezen[1] veilig is) en men een ongezonde[2] verzadigde vetsoort als kokosolie juist weer als gezond ziet.

Zelfs steviolglycosiden dreigen nu aan deze eenzijdige zoektocht naar informatie ten onder te gaan. Op internet circuleren ondertussen berichten waarin de schrijvers melden dat deze steviolglycosiden geen natuurlijke zoetstoffen meer zijn en dus vermeden zouden moeten worden.
Steviolglycosiden is de verzamelnaam van een serie zoete bestanddelen van het steviaplantje. Door middel van een aantal procestechnische stappen kan men deze zoetstoffen uit het plantje halen. De steviolglycosiden worden verder niet chemisch bewerkt en zijn dus slechts uit de steviaplant gezuiverde zoetstoffen. Is het dan niet natuurlijk meer?

Bietsuiker of rietsuiker zijn de zoete bestanddelen van suikerbiet en suikerriet. Door middel van een aantal procestechnische stappen kan men deze zoetstoffen uit dat biet of het riet halen. Suiker wordt verder niet chemisch bewerkt en het is dus slechts een uit suikerbiet of suikerriet gezuiverde zoetstof. Is het dan niet natuurlijk meer?

Met andere woorden: steviolglycosiden zijn even natuurlijk als riet- of bietsuiker. Bovendien is bietsuiker precies zo natuurlijk als rietsuiker. Iemand die anders beweert had op school beter moeten opletten.

Wat wel een punt van zorg is, is de onduidelijkheid, die sommige producenten scheppen, door op het etiket te vermelden dat een product gezoet is met stevia, terwijl men er steviolglycosiden in heeft gestopt. Nu klinkt ‘stevia’ veel groener en gezonder dan de wat chemisch klinkende naam ‘steviolglycosiden’, maar dat mag toch geen reden zijn om de consument een verkeerde voorstelling van zaken te geven. Volgens ons is de meest acceptabele variant ‘gezoet met zoetstoffen uit stevia’.

Meer weten over stevia? Bestel het boek 'Alles over Stevia' hier.

Wil je zelfs eens proberen om dit bijzondere plantje op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

[1] Scientific Committee on Food (European Commission): Update on the Safety of Aspartame – 2002 
[2] Wagar et al: High-fat diet without excess calories induces metabolic disorders and enhances atherosclerosis in rabbits in Arteriosclerosis - 2010

Reacties