'Wonderbehandeling' wordt bleekwater

Consumenten moeten soms tegen zichzelf beschermd worden, zo dachten zowel de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toen zij zich bewust werden van het feit dat sommige mensen geloofden in de werking van een product met de namen Miracle Mineral Solution of Miracle Mineral Supplement (steeds afgekort tot MMS). Het product verandert in bleekwater als het 'op de juiste manier' wordt gemixt[1][2].

De FDA zegt in haar waarschuwing dat MMS nog steeds door veel onafhankelijke distributeurs op diverse websites wordt aangeboden. In Nederland is het verboden om helende eigenschappen aan een levensmiddel toe te schrijven. MMS mag dus niet verkocht worden als geneesmiddel. Al in 2010 waarschuwden de FDA en de nVWA voor het eerst, maar zowel de verkopers als de kopers bleken hardleers in hun geloof in gevaarlijke kwakzalverij.
De websites van de verkopers beschrijven MMS zelf als een vloeistof dat voor 28% uit natriumchloriet bestaat, opgelost in gedestilleerd water. De gebruiksaanwijzing vermeldt dat je de vloeistof moet vermengen met citroenzuur uit citroen- of limoensap. Het probleem is echter dat deze mix van natriumchloriet en citroenzuur met elkaar reageert tot chloordioxide en dat is een krachtig bleekmiddel. Bij kamertemperatuur is het een geel giftig en corrosief gas en het wordt in de industrie bijvoorbeeld gebruikt bij het bleken van houtpulp.

Sommige verkopers claimen dat MMS, vermengd met citroenzuur, een krachtige antibacteriële en antivirale werking heeft dat daardoor een remedie is tegen allerhande kwalen. Het zou helpen tegen verkoudheid, acne, kanker, AIDS, Hepatitis, Influenza, Corona en meer. Wetenschappers kennen geen enkel onderzoek dat ook maar de suggestie van bewijs van werkzaamheid van MMS toont.

Volgens experts zorgt het consumeren van de op de label voorgeschreven dosis vaak voor misselijkheid, overgeven, diarree en symptomen van ernstige dehydratie. Sommige labels claimen dat overgeven en diarree helemaal niet een groot probleem is en dat het juist een bewijs is dat MMS werkt. De FDA, de nVWA en ikzelf zijn het daarmee uiteraard volstrekt oneens en we adviseren de consumenten onmiddellijk met het product te stoppen. Bij gezondheidsproblemen moet direct een arts worden bezocht.

Gelukkig zijn we in Nederland verstandiger dan in dat gekke Amerika en tuint niemand in deze kwakzalverij. Toch? Natuurlijk wel. Zie bijvoorbeeld hier of hier.

Dezelfde idioterie omringt waterstofperoxide (H2O2) dat een sterk corrosieve werking heeft. De stof wordt in de werkelijke wereld toegepast als ontsmettend middel, bijvoorbeeld bij ontstekingen in de mondholte, ontsmetting van drinkwater en als bleekmiddel. Wie gelooft dat waterstofperoxide probleemloos gedronken kan worden is behoorlijk in de war. Als je denkt dat het zou kunnen helpen tegen bepaalde lichamelijke klachten dan moet je jezelf eens goed in de spiegel bekijken. De corrosieve werking van waterstofperoxide zorgt alleen maar voor wonden, littekens en uiteindelijk kanker in de mond en de slokdarm. Al in 2006 probeerde de Amerikaanse toezichthouder FDA makkelijk te beïnvloeden mensen te waarschuwen ('Ingestion Can Lead to Serious Health Risks and Death')[3].

Update [1]
Een paar uur nadat ik dit bericht had gepubliceerd nam de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit al contact op en verzocht me een officiële klacht in te dienen tegen de bovenstaande websites.
Update [2]
Op 24 juni 2015 kreeg ik een brief van de NVWA met als belangrijkste punt: Een inspecteur van de NVWA heeft bij het door u genoemde bedrijf (www.wegnaarjehart.nl) een inspectie uitgevoerd. Tijdens deze inspectie werd vastgesteld dat het bedrijf niet aan de wettelijke eisen voldeed. Hiervoor heeft NVWA een passende maatregel genomen.
Update [3]
In 2018 maakte de NVWA bekend dat onderzoek bevestigt dat consumenten acute en chronische gezondheidsrisico’s lopen bij gebruik van MMS (onder andere bekend als Miracle Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement of Master Miracle Solution). Zie hier.

[1] FDA: Miracle Mineral Solution (MMS): Product as consumed produces a potent bleach. Zie hier.
[2] Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: De nVWA waarschuwt voor consumptie van Miracle Mineral Solution.
[3] FDA: FDA Warns Consumers Against Drinking High-Strength Hydrogen Peroxide for Medicinal Use - 2006. Zie hier.

Reacties