Levertraan

Misschien dat grootouders het nog weten, maar in de periode na de Tweede Wereldoorlog moesten alle kinderen bij iedere warme maaltijd een ware marteling onderdaan. Ouders geloofden namelijk dat levertraan gezond was en dwongen hun kinderen daar iedere keer weer een eetlepel vol van door te slikken. Die levertraan smaakte gruwelijk, maar geen enkel excuus werd geaccepteerd om het een keertje over te slaan. Er zaten namelijk grote hoeveelheden vitamine A en D in die vuig smakende levertraan verborgen. Die vitamines waren zeer noodzakelijk om die bleke en vaak ondervoede naoorlogse kinderen wat gezonder te laten opgroeien. Echter, toen al besloten die kinderen dat ze hun eigen kinderen later nooit die afschuwelijk smakende lepel levertraan zouden opdringen.
De commercie sprong echter al snel op die uitgelezen kans in en ontwikkelde de nog steeds overbekende (en verkrijgbare) Halitran-capsules. Zodoende zijn de volgende generaties kinderen niet meer opgegroeid met pure levertraan, maar met levertraan in een veilig en smaakloos gelatineomhulsel. Plotseling was het innemen van een levertraanpil helemaal niet meer zo’n enorm groot probleem voor opgroeiende kinderen en de dagelijkse strijd tussen ouder en kind behoorde tot het verleden. Ondertussen is die levertraanpil wat in de vergetelheid geraakt. Tegenwoordig wordt dus ook niet of nauwelijks meer over die zo heilzame levertraan gesproken. Wel spreekt iedereen over de geweldig gezonde omega-3-olie die in prachtige capsules en drankjes wordt aangeleverd. Van levertraan tot omega-3-olie. Wat is het verschil en wat zijn de overeenkomsten?

Die pure levertraan stond ook bol van de omega-3-oliën en de ook daarin aanwezige vitamines A en D waren noodzakelijk voor een goede gezondheid. Toen daarna de bekende Halitran-capsules op de markt verschenen, werd er na verloop van tijd door de fabrikant gemakzuchtig wat aan de ingrediënten gesleuteld. De huidige ingrediëntenlijst van die Halitran-capsules levert een ietwat schokkende ontdekking op: de heilzame levertraan is totaal verdwenen! De bijsluiter van het product geeft een versluierde verklaring: “Vroeger werd Halitran (levertraan) gebruikt om zijn versterkende eigenschappen, die te danken waren aan de vitamines A en D in levertraan. Tegenwoordig zijn de goede eigenschappen van levertraan beschikbaar in Halitran AD capsules, een makkelijke en ‘smaakneutrale’ manier om in de behoeften van vitamine A en D te voorzien.” Let op: in die hele zin, waarin men goede sier maakt met vroeger, vermeldt men nergens dat de feiten over wat erin zit, vandaag de dag heel anders zijn!
Vervolgens lezen we in de lijst van ingrediënten van Halitran dat het product bestaat uit vitamine A, vitamine D3, zonnebloemolie, gelatine, glycerine, conserveermiddel (E218), ethylvanilline. Met andere woorden: het lijkt erop dat de levertraanolie geruisloos door de fabrikant Bayer is vervangen door de meer neutraal smakende en veel goedkopere zonnebloemolie. Aan die zonnebloemolie is vervolgens kunstmatig 800 µg vitamine A en 5 µg vitamine D3 toegevoegd. Weliswaar zijn die waarden precies de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor deze vitamines, maar een natuurproduct met echte levertraan is toch iets heel anders.

Er zijn tegenwoordig nog maar weinig mensen, die weten dat die ouderwetse levertraan precies hetzelfde product is als die hypermoderne omega-3 vetzuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten