Verzadigd vet vs. Meervoudig onverzadigd vet

Stel je doet een wetenschappelijk onderzoek waarbij deelnemers slechts 5% van de geconsumeerde calorieën omruilen, zou dat enig effect hebben? In dat betreffende onderzoek dienden de deelnemers voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten (boter, reuzel, vet uit rood vlees) te vervangen door voedingsmiddelen die rijk zijn aan linolzuur, het belangrijkste meervoudig onverzadigd vetzuur dat wordt aangetroffen in plantaardige oliën als olijfolie, noten en zaden[1].

Het resultaat van deze kleine aanpassing van het dieet betekende al een verlaging van het risico op het krijgen van hart- en vaartziekten met 9%, terwijl het risico op een dodelijk afloop met 13% verminderde. Het bleek zelfs dat, hoe meer linolzuur je in je dagelijkse eetpatroon weet op te nemen, hoe lager het risico zal worden.

'Er bestaat veel verwarring en er verschijnen veel sensationele krantenkoppen over de rol van verschillende soorten vet bij hart- en vaatziekten,' zei Frank Hu, professor of nutrition and epidemiology aan de Amerikaanse Harvard School of Public Health. 'Onderzoeken hebben aangetoond dat het vervangen van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet de waarden van totaal en LDL- cholesterol verlaagt. Onze meta-analyse geeft duidelijk bewijs van de voordelen van het consumeren van meervoudig onverzadigde vetzuren.'

Deze meta-analyse maakte gebruik van de gegevens van 13 wetenschappelijke onderzoeken met in totaal 310,602 personen.

Nee, kokosolie is een plantaardige olie die boordevol verzadigde vetten zit en werd dus gerangschikt onder de te vermijden vetten. 

Iedereen zou zo snel mogelijk moeten overstappen op de zo gezonde olijfolie. Probeer eens Tunesische olijfolie, want dan steun je de kleine ondernemer. Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Farvid et al: Dietary Linoleic Acid and Risk of Coronary Heart Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies in Circulation – 2014

Reacties