Hoe (on)werkzaam is quenepa

In Amerika is de waanwereld van de onbewezen voordelen van zogenaamde superfoods nog groter dan hier. Sites als NaturalNews benoemen een onbekende fruitsoort als een superfood en verzinnen daar wat positieve effecten bij. Dat zo'n fruitsoort nauwelijks te verkrijgen is in de plaatselijke supermarkt doet niet ter zake. Er wordt slechts een podium gecreëerd voor mensen die 'believe in the healing power of nature'.
[Fruit, pulp en pit]
Een perfect voorbeeld is quenepa (Melicoccus bijugatus), een fruitsoort die inheems is in Zuid-Amerika. Dit fruit staat ook bekend als de Spanish lime. De quenepa is echter familie van exotische vruchten als lychees. Op NaturalNews worden achteloos 17 gezondheidsvoordelen van deze vrucht uit de mouw geschut.

Gelukkig, zo zou je denken, hebben we hier niet van die onnozele dwazen die in de onbewezen kracht van een onbekende vrucht geloven. Maar jawel, die bestaan dus wel. De site gezondheidsadviseur.nl neemt klakkeloos de artikelen van NaturalNews over en plaatst ze gedachteloos op hun site met suggestieve titels als 'quenepa fruit tegen slapeloosheid'.

Dat leek me een interessante claim om eens nader te onderzoeken. Werkt quenepa écht tegen slapeloosheid?

Er zijn in totaal drie wetenschappelijke onderzoeken verricht naar quenepa[1][2][3]. Drie. Volgens die onderzoeken wordt quenepa toegepast in de volksgeneeskunst voor een veelheid van zaken, waaronder diarree, inwendige parasieten, astma en hoge bloeddruk. Maar slapeloosheid wordt nergens vermeld.

Volgens NaturalNews en degezondheidsadviseur.nl is quenepa rijk aan tryptofaan, dat de aanmaak van melatonine stimuleert. Dat L-tryptofaan werkt tegen slapeloosheid is waar[4]. In geen van de gemelde onderzoeken wordt echter gemeld dat quenepa tryptofaan bevat.

Ik heb even de onderzoekster gemaild die bij alle drie de onderzoeken betrokken was. Lori Byström antwoordde dat ook zij die dwaze claims had gelezen, maar ze had toch echt geen tryptofaan kunnen aantreffen in de quenepa. Wat ze wél had aangetroffen waren saponinen. Die zijn in wat grotere hoeveelheden giftig voor rode bloedcellen.

De mensen achter degezondheidsadviseur.nl wensten niet op mijn vragen te reageren.

[1] Bystrom et al: Characterization of phenolics by LC-UV/vis, LC-MS/MS and sugars by GC in Melicoccus bijugatus Jacq. 'Montgomery' fruits in Food Chemistry - 2008
[2] Bystrom et al: Phenolics, sugars, antimicrobial and free-radical-scavenging activities of Melicoccus bijugatus Jacq. fruits from the Dominican Republic and Florida in Plant Foods for Human Nutrition - 2009
[3] Bystrom: The potential health effects of Melicoccus bijugatus Jacq. fruits: phytochemical, chemotaxonomic and ethnobotanical investigations in Fitoterapia - 2012
[4] Schneider-Helmert, Spinweber: Evaluation of L-tryptophan for treatment of insomnia: a review in Psychopharmacology - 1986

Geen opmerkingen:

Een reactie posten