Cadmium in Cacao

Cacao (Theobroma cacao) is de bron van chocolade en daarvan worden allerlei positieve effecten op lichaam en geest toegeschreven. De meeste mensen worden er een stuk gelukkiger van. Cacao en chocola bevatten namelijk een drietal N-acylethanolamines die de werking van cannabinoïden in de hersenen nabootsen[1]. Die stofjes hebben op z'n minst een celbeschermende werking, zijn ontstekingsremmend en stressverlagend[2].
Maar niet alles is positief aan cacao, want het blijkt dat er soms een behoorlijke hoeveelheid cadmium in verstopt kan zitten. Cadmium is een zwaar metaal dat door de boom uit de bodem wordt opgenomen. Het is een soort bijvangst van de voeding die de wortels uit de bodem halen.

Cadmium is in te grote hoeveelheden giftig voor het menselijk organisme doordat het je immuunsysteem zal beschadigen, de werking van je hormonen kan ontregelen en zelfs kankerverwekkend is. Cadmium triggert bovendien acute en chronische ontstekingsreacties in het lichaam en dat kan behoorlijk wat (potentieel fatale) schade aan je organen, zoals hart, longen, lever of nieren, veroorzaken[3]. Je raakt het ook niet snel kwijt, omdat het zich wel tot 38 jaar ophoopt in het weefsel van je nieren.

Dat cadmium komt van nature voor in bodems van vooral vulkanische oorsprong en dus is cacao dat op een dergelijke ondergrond werd geteeld 'verdacht'. Vooral cacao uit Zuid-Amerika blijkt soms behoorlijke hoeveelheden cadmium te bevatten.

Natuurlijk is cacao niet het enige voedingsmiddel dat verontreinigd zal kunnen zijn met cadmium, maar zoveel andere voedingsmiddelen uit Zuid-Amerika treffen we hier niet aan in de schappen van de supermarkt. Behalve sigaretten, want in de geïnhaleerde rook zit veel cadmium[4].

Zo, wat wordt er aan gedaan om de consument te beschermen is de terechte vraag. De Europese Gemeenschap heeft in 2019 maximale niveaus in chocola en cacao vastgesteld.
Maar hoe laag is laag? Zijn die maximaal toegestane waarden laag genoeg? En hoe weet je wat de cadmium-waarde van jouw favoriete chocola is? Vragen waarop geen antwoord gegeven kan worden.

[1] Di Tomaso et al: Brain Cannabinoids in Chocolate in Nature – 1996. Zie hier.
[2] Kanth, Musti: Molecular packing and intermolecular interactions in two structural polymorphs of N-palmitoylethanolamine, a type 2 cannabinoid receptor agonist in Journal of Lipid Research – 2006
[3] Godt et al: The toxicity of cadmium and resulting hazards for human health in Journal of Occupational Medicine and Toxicology – 2006
[4] Ganguly et al: Cadmium in tobacco smokers: a neglected link to lung disease? in European Respiratory Review - 2017. Zie hier.

Reacties