Rijstkiemolie en Cholesterol

Je kent vast wel de reclame van Becel Pro-Actif, waarin gemeld wordt dat plantensterolen blijken te helpen bij het verlagen van cholesterol. Ook het Voedingscentrum bevestigt dat plantensterolen het cholesterol kunnen verlagen en daardoor het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten verkleinen.
Een puntje van kritiek is dat het smeren van het (veel te prijzige) Becel Pro-Actif alleen helpt als je cholesterolgehalte licht verhoogd is. Op de website van Pro-Actif staan bovendien wat aandachtspuntjes. 'Het product is niet bedoeld voor mensen die niet op hun cholesterolgehalte moeten letten en voor mensen met een veel te hoog cholesterolgehalte. Gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen dienen eerst met hun huisarts te overleggen voordat ze deze producten gebruiken. Daarnaast zijn deze producten vanuit voedingsoogpunt mogelijk niet geschikt voor zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen onder de vijf jaar'.

In Becel Pro-Actif zijn behoorlijke hoeveelheden plantensterolen toegevoegd, vandaar dat het ook als een soort medicijn op de markt wordt gebracht. Maar bij het volgen van een gezonde leefstijl zou je eens moeten nadenken over producten die van nature rijk zijn aan plantensterolen.

Het totale cholesterol bestaat uit het LDL-, HDL- en het triglyceridengehalte. Het HDL-cholesterol is het 'goede cholesterol' en het LDL-cholesterol het 'slechte cholesterol'. Eenvoudig gezegd betekent het dat je waarden aan HDL-cholesterol hoog genoeg moeten zijn en die van LDL-cholesterol laag genoeg. Volgens de Hartstichting moet het totale cholesterol lager zijn dan 5,0 mmol/l, terwijl een waarde van boven de 8,0 mmol/l als sterk verhoogd geldt.

Rijstkiemolie is van nature rijk aan plantensterolen. Geen wonder dat er regelmatig onderzoek naar de effecten van het gebruik van rijstkiemolie wordt gedaan op het totale cholesterolgehalte.

Een Nederlands onderzoek bestudeerde gedurende drie weken de effecten van het gebruik van margarine met rijstkiemolie[1]. Het bleek dat na die periode het totale cholesterol gehalte met gemiddeld 0.19 mmol/l (ofwel vijf procent) was verlaagd. De onderzoekers denken dat het effect te danken is aan ss-sitosterol en andere 4-desmethylsterolen, die in rijstkiemolie verstopt zitten.

Het lijkt mij een goed argument om wat meer rijstkiemolie in je dieet op te nemen.

[1] Vissers et al: Effect of plant sterols from rice bran oil and triterpene alcohols from sheanut oil on serum lipoprotein concentrations in humans in American Journal of Clinical Nutrition - 2000

Reacties