Kokosnoten, kokosolie en slavernij

Kokosolie was even een rage. Iedereen, die zich mee liet slepen door zogenaamde influencers, geloofde plotseling dat kokosvet (door adepten liefdevol kokosolie genoemd) veel gezonder was dan welk ander vet dan ook. De wetenschap wist wel beter, maar je luistert natuurlijk veel liever naar iemand die zegt wat jij wilt horen. Hoe dom dat ook is.
En dus slibden aderen dicht en nam de kans op hart- en vaatziekten bij de omarmers van kokosolie zienderogen toe. Als je wees op hun ongezonde gedrag werd je er van beschuldigd dat je gesubsidieerd was door Unilever. Zelfs het Voedingscentrum en de Hartstichting ontkwamen niet aan deze verdachtmakingen. Dat Unilever intussen diens complete assortiment margarine en vetten heeft verkocht doet dan niet terzake. Feiten zijn immers niet belangrijk als het om een illusie gaat.

Maar vanaf nu kunnen de aanhangers van het gebruik van kokosolie wel eens gebukt moeten gaan onder een schuldgevoel, want het blijkt dat op kokospalmplantages apen worden gebruikt om de kokosnoten te oogsten. Deze apen worden uit het wild gekidnapt en worden vervolgens onder erbarmelijke omstandigheden getraind om wel 1,000 kokosnoten per dag (een mens oogst er per dag maximaal 80) uit de palmbomen te plukken.
Ooggetuigen melden dat lampongapen (Macaca nemestrina) in Thailand als ware slaven worden behandeld. Ze leven geketend, hun scherpe hoektanden worden verwijderd en leiden een eenzaam bestaan. Ook in andere landen, zoals Sri Lanka, Maleisië en India worden apen misbruikt voor dat doel.

In Engeland zijn er steeds meer supermarktketens die bepaalde merken kokosolie uit hun winkels verwijderen. Ik vermoed dat uiteindelijk zal blijken dat kokosnoten overal ter wereld in erbarmelijke omstandigheden worden geoogst. Of die slaven nu apen of mensen zijn: het is de schuld van die lichtgelovige consument dat deze misstanden blijven bestaan.

Reacties