Rijstkiemolie

Het is gemakkelijk om negatief te zijn en bepaalde oliën te bekritiseren. Kokosolie en palmolie zijn bewezen ongezond, terwijl olijfolie en zonnebloemolie vaak worden aangeprezen voor het volgen van een gezonde levenswijze.
Maar laten we rijstkiemolie ook niet vergeten. Rijstkiemolie wordt gewonnen uit de dunne zilvervliezen en kiemen van rijstkorrels. Dit zijn de restanten die overblijven na het slijpen en polijsten van de zilvervliesrijst, waarna de witte rijst overblijft. Omdat deze restproducten normaal gesproken vaak als afval zullen worden behandeld is het een zeer milieuvriendelijk product.

De zilvervliezen en kiemen zijn rijk aan plantaardige olie die de naam rijstkiemolie draagt. De olie heeft nauwelijks geur of smaak en is in het bezit van een hoog rookpunt van 255°C. Het rookpunt is de tempratuur waar een olie gaat walmen en daarboven kunnen ongewenste stofjes ontstaan. Hierdoor is deze olie zeer geschikt voor het zware werk in de keuken, zoals (roer)bakken, braden en frituren. Daarnaast zorgt de neutrale geur en smaak van rijstkiemolie er ook voor dat deze olie perfect is als dressing voor salades.
Rijstkiemolie is rijk aan verschillende soorten onverzadigde vetzuren. Gemiddeld bestaat rijstkiemolie uit 38.4% oliezuur (een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat ook in olijfolie voorkomt), 34.4% linolzuur (een meervoudig onverzadigd omega-6 vetzuur) en 2.2% α-linoleenzuur (een meervoudig onverzadigd omega-3 vetzuur).

Bovendien is rijstkiemolie rijk aan diverse vitamines, waaronder vitamine B1 (thiamine), vitamine B3 (niacine) and vitamine B6.

Net zoals wetenschappers in olijfolie allerlei interessante micronutriënten (zie hier en hier) hebben gevonden, heeft men in rijstkiemolie ook een uniek stofje gevonden dat men de naam oryzanol heeft gegeven. Maar daarover hier meer.

Reacties