Afslanken met Dr. Ming Tea?

De reclame is duidelijk: 'Wil u gewicht verliezen, trots zijn op uw figuur en u beter voelen? Ga dan de uitdaging aan en start een kuur met Dr. Ming Tea!'
Officieel dien je een kruidenthee een tisane te noemen, maar dat terzijde. Thee mag immers alleen thee genoemd worden als er thee (Camellia sinensis) in zit. Laten we er dan gemakshalve maar van uitgaan dat er mimimaal groene thee in Dr. Ming Tea verstopt zit. Daarvan wordt in wetenschappelijke literatuur vermeld dat het mogelijk een heel beperkt positief effect (a small positive effect) heeft op gewichtsverlies[1], al weten vele gezondheidssites dat, vreemd genoeg, veel te optimistisch te vertalen tot 'een heel groot positief effect'.

Maar gelukkig zit er niet alleen groene thee in Dr. Ming Tea verborgen. Diverse sites melden dat Dr. Ming Tea, behalve de groene thee, ook senna, alfalfa, licorinewortel, pepermunt, paardebloemwortel, sinaasappelschil bevat. Nu denk ikzelf dat met licorinewortel de wortel van zoethout, licorice in het Engels, bedoeld wordt, want licorine is een uiterst giftige stof.

Zijn al deze ingrediënten ook werkelijk werkzaam tegen overgewicht? Welnee. Alleen senna – vermoedelijk bedoelt men hier de Egyptische senna (Senna alexandrina) – wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als laxeermiddel. Het stimuleert namelijk de darmwerking.

De juichende zinnen op de websites, die Dr. Ming Tea verkopen, vermelden verder dat de samenstelling van de thee 'uw metabolisme een boost geeft en u dus sneller calorieën laat verbranden'. Wat ze eigenlijk zouden moeten zeggen is dat u sneller naar het toilet rent omdat u voor de zoveelste keer aan de diarree blijkt te zijn.

Twee dozen met 30 theezakjes Dr. Ming Tea kosten je gemiddeld €49.95. Dat is €1.67 per theezakje. Ik vind dat persoonlijk wel erg prijzig voor een eenvoudig laxeermiddel.

Overigens bleek dat de Amerikaanse FDA al in 2013 ontdekt had dat Dr. Ming Tea ook sibutramine bevat[2]. Dat is een eetlustremmer, die alom verboden werd omdat het soms dodelijk aflopende hartritmestoornissen veroorzaakt.

[1] Hursel et al: The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis in International Journal of Obesity – 2009 
[2] FDA: Public Notification: Dr. Ming’s Chinese Capsule Contains Hidden Drug Ingredients - 2013. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten