Hoe (on)gezond is Zonnatura 20 Kruiden Oplosthee?

Zonnatura werd in 1954 opgericht door Willem Smits (1908-1971), zo'n beetje op het hoogtepunt van de natuurvoedingshausse. De kruidkundige genoot grote bekendheid in de wat alternatieve wereld door zijn enorme kennis van kruiden. Hij geloofde in de kracht van de natuur en vond dat voeding zo min mogelijk bewerkt moest zijn. Een filosofie waar we al meer dan 65 jaar trouw aan zijn, zo meldt het bedrijf. Zonnatura werd in 2001 overgenomen door Wessanen, het immer kwakkelende voedingsmiddelenbedrijf. Wessanen werd in 2019 uit zijn lijden verlost doordat het werd overgenomen door de Franse investeerder PAI Partners. Die hernoemden Wessanen al snel tot Ecotone.
Zonnatura. De naam zegt het al: niets meer dan de zon en de natuur stopt de fabrikant in hun producten. Maar de grauwe werkelijkheid is anders dan deze
'Zonnatura maakt alleen gebruik van de beste ingrediënten uit de natuur, zo klinkt het opgewekt. Neem, als voorbeeld, eens de Zonnatura 20 Kruiden Oplosthee. Deze oplosthee bevat een 100% natuurlijk kruidenextract van 20 verschillende soorten kruiden, waaronder korenbloem, munt, IJslands mos en eucalyptus'.

Welnu, dat klinkt behoorlijk positief, maar iemand die het zinsdeel 'een 100% natuurlijk kruidenextract' even op zich laat inwerken, ontdekt dat er niet staat wat hij in eerste instantie denkt wat er staat. Er staat dus niet 'een 100% natuurlijke Kruiden Oplosthee'. Nee, slechts het kruidenextract wordt 100% natuurlijk genoemd.

We bekijken derhalve met enige schroom de lijst met ingrediënten en daar valt direct op dat de eerste drie daarvan druivensuiker, rietsuiker en karamel zijn. De tekstschrijvers van Zonnatura beweren met droge ogen dat 'De druivensuiker en rietsuiker maken de thee op een natuurlijke wijze lekker zoet'. Zoet, maar hoe zoet is zoet?
In de ingrediëntenlijst ontdekken we ook dat het '100% natuurlijke kruidenextract' slechts 1.5% van de totale inhoud uitmaakt. De lijst wordt afgesloten met wat natuurlijke aroma's. Aangezien aroma's sterk ingedikte smaakstoffen zijn, kunnen we concluderen dat Zonnatura 20 Kruiden Oplosthee minimaal voor meer dan 95% uit suiker moet bestaan.

Willem Smits zou zich omdraaien in zijn graf als hij dit zou weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten