Schade aan slokdarm door zuur-base-druppels

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een melding van het per ongeluk verwisselen van een flesje vitamine D druppels met Alka zuur-base druppels. Een peuter liep hierdoor ernstige schade aan de slokdarm op.

Wat zijn zuur-base druppels?
Zuur-base druppels veronderstellen dat ze een “te veel aan zure afvalstoffen in het lichaam neutraliseren en afvoeren”. Echter een aantoonbaar bewijs ontbreekt. De druppels kunnen alleen verdund veilig worden gebruikt. Onverdund gebruik veroorzaakt brandwonden.

We snappen niet dat mensen in dergelijke onzin geloven. Voor een optimale werking van ons lichaam is het van belang dat de zuurgraad van het bloed (uitgedrukt in pH) min of meer constant blijft. De normale pH-waarde van het bloed ligt tussen de 7,35 en 7,45. Ons lichaam houdt dit evenwicht zelf in stand. Een teveel aan zuren wordt snel gecompenseerd. Ook de longen (door een verandering van onze ademhaling) en de nieren (door buffering van zuur met bicarbonaat) spelen hierin een belangrijke rol.

Het zuur-base-evenwicht wordt slechts echt ontregeld bij ernstige, uitzonderlijke aandoeningen, zoals nierfalen. Hierbij zijn de nieren niet meer in staat het overbodige zuur uit te scheiden. Ook kan het voorkomen bij ontregelde diabetes, alcoholisme, langdurig vasten, een slecht werkende lever en spierafbraak. Echte ‘verzuring’ is dus levensgevaarlijk en het levert een ziekenhuisbezoek op waar je met loeiende sirenes naartoe wordt vervoerd.

Inname van extra bicarbonaat (HCO3) in druppel- of pilvorm heeft geen enkel effect. Het wordt snel omgezet in water (H2O) en koolstofdioxide (CO2), wat vervolgens wordt uitgeplast en uitgeademd.

Verwisseling van flesjes
Zuur-base druppels zitten in een flesje wat lijkt op een flesje oogdruppels. Ook vitamine D zitten in een druppelsflesjes. Daarom is het risico groot dat mensen flesjes verwisselen.

Meldingen
Naast de melding over de peuter ontving Lareb eerder twee meldingen waarbij de Alka druppels per ongeluk als oogdruppel werd gebruikt. Patiënten liepen ernstig oogletsel op. Ook het Nationaal Informatie Vergiftigingen Centrum (NVIC) ontvangt regelmatig meldingen van schade door het gebruik van deze onverdunde druppels. Naast meldingen over Alka druppels ontving het NVIC ook meldingen van Lucovitaal ZuurBase In balans en Jacob Hooy Zuurbalans druppels.

Maatregelen
Na eerdere klachten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2019 de producent AlkaVitae gevraagd nog duidelijker te waarschuwen voor de risico’s bij verkeerd gebruik. De producent heeft dit gedaan. Recente meldingen bij Lareb en NVIC laten zien dat dit niet voldoende is. Het kan nog steeds tot ongelukken leiden.

De zogenoemde zuur/base-druppels vormen een onnodig risico voor de volksgezondheid. Bovendien is het onzin. Daarom is het noodzakelijk om uit te zoeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn om consumenten te beschermen.

Lareb heeft de NVWA opnieuw geïnformeerd.

Lees hier het nieuwsbericht van het Nationaal Informatie Vergiftigingen Centrum (NVIC).

Lees hier het overzicht (in pdf-formaat) van de meldingen (in het Engels).

Reacties