Kokosvet en Bezoars

Iedereen, die de boeken van Joanne Rowling over Harry Potter heeft gelezen, hoort te weten wat een bezoar is. Volgens professor Sneep is een bezoar ‘een steen uit een geitenmaag, die beschermt tegen de meeste soorten vergif’. Rowling had wel een beetje gelijk, want het woord 'bezoar' is afgeleid van het Perzische woord pād-zahr en betekent letterlijk ‘tegengif’.
In de moderne medische wereld heeft het woord bezoar een wat ruimere betekenis gekregen: het is een massa in je maag- en darmstelsel die er beslist niet in thuis hoort. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een trichobezoar (een haarbal) of een phytobezoar (een bal van plantenresten), maar er bestaan ook kokosvetbezoars[1][2].

Kokosolie zal bij lagere temperaturen in kokosvet veranderen. Toch is dat bij het ontstaan van kokosvetbezoars niet de oorzaak. Vermoedelijk is kokosvet lastiger te verteren dan andere plantaardige oliën, zoals olijfolie, en daardoor heeft het de neiging zich ongemerkt op te hopen in je maag of darm.

De symptomen van een kokosvetbezoar doen sterk denken aan een blindedarmontsteking (appendicitis) en de kans bestaat dus dat je door het eten van die ‘zo gezonde kokosolie’ onverhoopt op de operatietafel terecht komt.

[1] Ionescu et al: An unusual suspect: coconut bezoar after laparoscopic Roux-en-Y gastric bypass in Obesity Surgery - 2008
[2] Venuta et al: Unusual cause of ileal occlusion: a coconut bezoar in La Pediatria Medica e Chirurgica - 2001

Geen opmerkingen:

Een reactie posten