Kokosolie en Tandbederf

Recent verschenen er enkele berichten in de media waarin de resultaten werden bescheven van een wetenschappelijk onderzoek[1] waaruit zou moeten blijken dat kokosolie een beschermende invloed zou hebben tegen het ontstaan van gaatjes in tanden en kiezen.

In het laboratorium werd kokosolie allereerst met enzymen behandeld om zodoende het effect van speeksel in de mondholte na te bootsen. Vervolgens werden Streptococcus-bacteriën blootgesteld aan deze kokosolie. Deze Streptococcus-bacteriën spelen een grote rol bij het ontstaan van cariës (tandbederf). Het bleek dat de kokosolie de groei van deze bacteriën sterk hinderde, al is dat natuurlijk iets anders dan dat het die lastpakken zou kunnen doden.
De onderzoekers meenden dat voor kokosolie in de toekomst mogelijk een rol is weggelegd voor toepassing in zaken als natuurvriendelijke tandpasta.

Het is overigens al langere tijd bekend[2] dat kokosolie en olijfolie behoorlijk actief zijn tegen allerhande lastige micro-organismen als virussen, bacteriën, parasieten, etc. De vraag is overigens welke mechanisme verantwoordelijk is voor het beschermende effect. Het mechanisme is overigens overduidelijk, want er groeien geen bacteriën in welke olie dan ook. Daarom doet men ook geen conserveringsmiddelen in je fles met olijfolie of kokosolie.

[1] AIT researchers show coconut oil could combat tooth decay - Press release Athlone Institute of Technology - 03sep12 
[2] Verallo-Rowen et al: Novel antibacterial and emollient effects of coconut and virgin olive oils in adult atopic dermatitis in Dermatitis - 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten