Kokosolie en Hartkloppingen

Op internet wordt door liefhebbers van kokosolie af en toe melding gemaakt van hartritmestoornissen. Men heeft het dan over een drukkend gevoel op de borst, angsten als gevolg van een versnelde hartslag, en hartkloppingen.
Nu heeft wetenschappelijk onderzoek[1] bij ratten al een tijdje geleden uitgewezen dat ‘The incidence of ventricular fibrillation was … 67% in the coconut-oil group, 44% in the corn-oil group, 40% in the linseed-oil group and 10% in the fish-oil group’. Dat betekent dus dat, wanneer je toch besluit de overdadige hoeveelheden verzadigde vetzuren, die in kokosolie huizen, in je dieet op te nemen, je daardoor de meeste kans hebt op hartproblemen.

Mensen, die zweren bij die gezonde kokosolie, geloven uiteraard helemaal niets van deze wetenschappelijke onderzoeken en zullen claimen dat het onderzoek is betaald door multinationals als Unilever. Nu kan dat natuurlijk best mogelijk zijn, maar een bedrijf als Unilever is helemaal niet gebaat bij een onderzoek dat kokosolie in een slecht daglicht zet. Unilever is namelijk zelf ook grootgebruiker van kokosolie. Zij gebruiken het bij hun zeepproductie.

[1] Isensee et al: Differential effects of various oil diets on the risk of cardiac arrhythmias in rats in Journal of Cardiovacular Risk - 1994

Geen opmerkingen:

Een reactie posten