Is de kokosnoot in gevaar?

In grote delen van de tropen zorgt de kokospalm voor vrijwel alles: van voedsel en drank tot touw en kookolie. Zonder de kokosnoot zouden miljoenen arme huishoudens nauwelijks in staat zijn te overleven.

Maar de kokosnoot heeft vrijwel hetzelfde probleem als de banaan: wereldwijd worden op grote plantages kokospalmen aangeplant die vrijwel allemaal tot dezelfde variëteit of hybride behoren. Dat betekent dat een enkele plantenziekte in staat kan zijn om wereldwijd de kokospalm te bedreigen in zijn voortbestaan. Een voorbeeld is de gevreesde Lethal Yellowing Disease, die de meest aangeplante soort kokospalmen (en dadelpalmen), aantast.

Een ander probleem is dat de meeste variëteiten overal ter wereld zijn aangeplant om hun productie en dat pas achteraf duidelijk werd dat ze wel erg kwetsbaar waren voor de vraatzucht van mijten, rupsen en kevers. Bovendien zorgt de opwarming van de aarde ook nog eens plaatselijk voor aanhoudende droogte, terwijl de huidige generatie kokospalmen veel water nodig heeft om te blijven groeien en produceren.
Wat dus nodig is, is een zoektocht naar de oorsprong van de kokosnoot in de hoop oude variëteiten te herontdekken, die mogelijk beter bestand zijn tegen de bedreigingen van deze tijd.

Soms blijkt een antwoord opmerkelijk dichtbij huis te liggen, want in India ontdekte men dat een locale variëteit, de Arasampatti Tall, meer kokosnoten opleverde dan de landelijk aangeplante variëteiten en hij kon zelfs veel beter tegen droge omstandigheden.

Een ander voorbeeld is de Malayan Dwarf, een variëteit die resistentie heeft tegen de Lethal Yellowing Disease, maar hij leverde te weinig kokosnoten op. Daarom is deze Maleisische variëteit gekruist met diverse andere, voornamelijk uit Panama en Jamaica. Maar in Maleisië staan vele andere unieke soorten kokospalmen op het punt uit te sterven. De te kleine plaatselijke landbouwgronden zijn verlaten of voor andere doeleinden in gezet. Dat blijkt dan voornamelijk voor de productie van  palmolie te zijn en daarvoor worden de kokospalmen vervangen door oliepalmen.

De bedreiging van de kokospalm en kokosnoot is opnieuw een belangrijke aanwijzing dat een wereldwijde monocultuur behoorlijke gevaren voor de voedselvoorziening met zich mee kan brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten