Hoe (on)werkzaam is Oil Pulling?

Of kokosolie gezond is heeft ondertussen meer met geloven te maken dan met het besef dat uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat je veel beter olijfolie dan kokosolie in je gerechten kunt opnemen. Maar met het zogenaamde oil pulling is de grens naar de kwakzalverij toch duidelijk overschreden.

Oil pulling (of soms ook oil swishing genoemd) is een methode waarbij je een eetlepel olie - en dan tegenwoordig het liefst kokosolie - een tijdje in je mond rondspoelt. Voorstanders geloven dat deze methode in staat is om de gezondheid van de mond te verbeteren plus dat kan helpen om allerlei kwalen te bestrijden. Men duidt dan op ziektebeelden als hoofdpijn, migraine, diabetes, astma, artrose en acne. Je snapt niet hoe mensen zo onnozel kunnen zijn om te denken dat, zeg, een onomkeerbare slijtage van gewrichten (want dat is artrose) verholpen kan worden met het gorgelen met kokosolie.
De kokosolie schijnt volgens dat moderne volksgeloof in staat te zijn het lichaam te ontgiften. Nu hebben we speciaal voor die taak al een lever in ons lijf zitten en die kan ons lichaam perfect van allerlei gifstoffen ontdoen. Een ontgiftingskuur is dus volstrekt onnodig en hoort ook al thuis in het domein van de kwakzalverij.

Bij oil pulling wordt geclaimd dat het de stofwisseling activeert en dat zorgt er vervolgens miraculeus voor dat gifstoffen door de slijmvliezen in de mond in je speeksel terecht komen. Dat is uiteraard geschreven door iemand die maar klakkeloos wat heeft opgeschreven of overgeschreven, want gifstoffen worden in mijn (en uw) lichaam gewoon via het bloed naar de lever getransporteerd. Hoe werkt oil pulling dan wel? Uiteraard werkt het niet en er is ook in de wetenschappelijke literatuur geen enkel mogelijk werkingsmechanisme te vinden.

Er bestaan een paar piepkleine Indiase studies over het mogelijke effect van oil pulling, die allemaal door dezelfde onderzoeker in wat obscure vakbladen werden gepubliceerd. Zelfs die onderzoeker moest uiteindelijk schoorvoetend toegeven dat vijf minuten tandenpoetsen uiteindelijk minder mondbacterieƫn overliet dan twintig minuten spoelen met kokosolie[1]. Verder is er een ietwat positief voorlopig rapport dat gepubliceerd is in het niet echt bijzonder gerenommeerde en hoogstaande Nigerian Medical Journal[2]. Nou, als het daarin staat moet het toch wel waar zijn?

[1] Asokan et al: Effect of oil pulling on Streptococcus mutans count in plaque and saliva using Dentocult SM Strip mutans test: a randomized, controlled, triple-blind study in Journal of the Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry.
[2] Peedikayil et al: Effect of coconut oil in plaque related gingivitis - A preliminary report in Nigerian Medical Journal - 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten