Rode Palmolie

Rode palmolie is een eetbare plantaardige olie, die gewonnen wordt uit het rossige vruchtvlees van het fruit van oliepalmen, voornamelijk de (Afrikaanse) oliepalm (Elaeis guineensis) en in mindere mate een aantal andere palmsoorten. De (Afrikaanse) oliepalm was oorspronkelijk inheems in westelijke delen van Afrika, maar een schip van de VOC heeft, op weg naar Nederlands-Indië, ooit 13 planten meegenomen naar de Oost. Vanuit Indië heeft de oliepalm zich verspreid over heel Zuidoost-Azië.

Aanhangers van een gezonde levensstijl hebben rode palmolie nu ontdekt. Het zijn veelal dezelfde mensen die ook geloven dat kokosolie zo gezond is en dus moeten we maar eens kijken of hun claims de toets der werkelijkheid kunnen doorstaan.
Rode palmolie is inderdaad een rijke bron van carotenen, dezelfde kleurstof die ook onze worteltjes zijn oranje kleur geeft. Maar ook rode bieten, spinazie en boerenkool zijn voedingsmiddelen met hoge gehalten aan caroteen.

Ook vitamine E zit zo overvloedig in rode palmolie dat het, volgens de adepten, niet in een gezond dieet zou mogen ontbreken. Wat men altijd gemakshalve vergeet te vertellen is dat het in de moderne tijd bij een normale gezonde levensstijl nauwelijks mogelijk is om tekorten aan carotenen of vitamine E op te lopen.

Toch wordt enthousiast op sommige websites gemeld dat de carotenen en vitamine E kan helpen om dementie en Alzheimer kan vertragen of zelfs tegengaan. Helemaal niets van waar, zegt betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek[1].

Het grote probleem met rode palmolie is uiteraard dat het voornamelijk bestaat uit verzadigde vetzuren, waarvan ondertussen algemeen bekend moet zijn dat het consumeren daarvan de kans op hart- en vaatziekten zal verhogen. Rode palmolie is daarop écht geen uitzondering, wat de brochures of websites ook beweren. Want, zo zegt een grootschalig wetenschappelijk onderzoek ’for every additional kilogram of palm oil consumed per-capita annually, IHD (ischemic heart disease) mortality rates increased by 68 deaths per 100,000[2].
Rode palmolie is een goedkope plantaardige olie die in allerlei producten wordt verwerkt. Kijk eens op de ingrediëntenlijst van je margarine, koekjes, sausjes of zelfs frituurvet. Het meeste vet wat daarin verwerkt zit is rode palmolie. Waarom zou je dus prijzige rode palmolie in een twijfelachtige webshop of gezondheidswinkel willen kopen als het toch al in heel veel gangbare producten zit.

Voor de productie van rode palmolie zijn in landen als Indonesië en Maleisië (samen goed voor 85% van de wereldproductie) grote stukken oerwoud weggekapt. De in zijn voortbestaan bedreigde orang oetang zal het met me eens zijn dat we rode palmolie eigenlijk maar zo weinig mogelijk moeten gaan gebruiken.

[1] Kang et al: Vitamin E, vitamin C, beta carotene, and cognitive function among women with or at risk of cardiovascular disease: The Women's Antioxidant and Cardiovascular Study in Circulation - 2009
[2] Chen et al: Multi-Country analysis of palm oil consumption and cardiovascular disease mortality for countries at different stages of economic development: 1980-1997 in Global Health - 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten