Hoe (on)gezond is frituren in kokosvet?

Als je gelooft in de kretologie van de dames en heren van reclamebureaus dan zou je bijna gaan geloven dat kokosolie supergezond is. Met prachtige wervende zinnen als 'De gezondste frietjes ooit!' en 'Zonder schadelijke vetten frituren' wordt de onwetende consument richting kokosolie gestuurd.

Maar zou zo'n creatief genie ooit onderzocht hebben of kokosolie wel écht gezond is als je het gebruikt om je patatjes in te frituren? Stel je voor dat je ongelijk hebt, want dan zou je zo maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op je dak kunnen krijgen.
En jawel, men heeft daadwerkelijk onderzocht of kokosolie wel geschikt is om mee te frituren en het blijkt dat juist het tegendeel waar is: kokosolie is ongezonder dan welk ander frituurvet dan ook.

Uit wetenschappelijk onderzoek[1] is namelijk gebleken dat het herhaaldelijk gebruik van kokosolie, zoals bij regelmatig frituren zeker zal gebeuren, tot gevolg zal hebben dat er stoffen ontstaan die mogelijk kankerverwekkend zijn. De onderzoekers hebben voor de zekerheid ratten gebruikt om de effecten te observeren. Ze kwamen tot de conclusie dat het herhaaldelijk frituren met kokosolie genotoxische veranderingen in de lever zal veroorzaken. Genotoxische veranderingen noemt men ook wel mutageen ofwel kokosolie is een stof die het DNA beschadigt en zo erfelijke veranderingen kan veroorzaken. Met andere woorden: kokosolie is wordt kankerverwekkend bij herhaaldelijk gebruik.

Het gematigde klimaat in ons land zorgt vrijwel altijd voor het stollen van kokosolie tot kokosvet. Gooi nooit kokosvet in de frituurpan. Het geleidt de warmte zo slecht dat het kokosvet kan exploderen. Niet alleen zit je keuken dan onder het vet, maar je loopt ook zeker kans op vervelende brandwonden.

Klachten bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kunnen hier ingediend worden. Doen!

[1] Srivastava et al: Genotoxic and carcinogenic risks associated with the dietary consumption of repeatedly heated coconut oil in British Journal of Nutrition – 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten