Hoe duur is kokosolie écht?

Steeds meer mensen geloven tegen beter weten in dat kokosolie gezond is. Geen wonder dat een bedrijf als Albert Heyn uit commerciële overwegingen recent ook kokosolie in het assortiment heeft opgenomen. Als er genoeg vraag is zullen reguliere supermarkten leveren wat de klant wil kopen.

In de schappen van Albert Heyn liggen verschillen varianten, maar we nemen er even eentje apart om de prijs te kunnen bepalen: Lucovitaal Kokosolie ontgeurd. Het product staat in de prijslijst voor € 6.95 voor 500 ml, wat dus neerkomt op € 13.90 per liter.
Online ontdekken we een nog steeds groeiende lijst aanbieders. We kiezen kokos-olie.nl, een site van Bert van Veen die gelooft dat 'Kokosolie: de gezondste olie op aarde!' is. Op deze site kun je Bio Koudgeperste Kokosolie aanschaffen en dat levert een gat in de begroting op van € 20,00 per liter.
Om te bepalen wat de winstmarge van deze leveranciers is bekijken we hier wat de prijs van kokosolie op de wereldmarkt is. Kokosolie is namelijk de goedkoopste plantaardige olie die er bestaat. Hier kunnen we de maandelijkse prijsontwikkeling zien in euro's per metrische ton. Het blijkt dat die prijs ruwweg schommelt rondom de € 1000 per ton (1000 kilogram). Het soortelijk gewicht van kokosolie is ongeveer 0,9. Dus levert 1000 kilogram kokosolie iets meer dan 1111 liter kokosolie op.
Op de wereldmarkt betaalt jouw leverancier – tenminste, als hij een goed koopman is – dus 1111 liter/€ 1000 = € 0,90 per liter. Dat is nogal een verschil met die € 20,00 die je bij kokos-olie.nl moet betalen.

Ik geef toe dat daar nog wat bijkomt aan verpakkingen, transportkosten, etc. Dat kan leiden tot een totale inkoopsprijs van circa € 3,00 per liter. Met de rekenmachine in de hand kom ik vervolgens bij een verkoopsprijs van € 20,00 per liter tot een winstmarge van maar liefst 566.66%.

De conclusie luidt dus dat kokosolie op de wereldmarkt spotgoedkoop is, maar op het moment dat de Nederlandse consument gelooft dat het zo gezond is, betaalt hij of zij daar veel teveel voor.

Het opmerkelijke is dat Prof. Dr. Martijn Katan hier dezelfde berekening heeft gemaakt en ongeveer tot dezelfde uitkomsten is gekomen.

PS: Alle genoemde prijzen zijn van 13 juni 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten