Kokosolie en een Candida-infectie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Candida-infecties waar men zich in de alternatieve wereld zo druk over maakt zijn beslist niet dezelfde schimmelinfecties die de medische wereld ontdekt en behandelt.
De Candida albicans is een eencellige schimmel en behoort tot de gistfamilie. Deze schimmel bevindt zich van nature in verschillende delen van het lichaam, waaronder de vagina en het spijsverteringskanaal. Goedaardige bacteriën limiteren de hoeveelheid schimmel en houden zo de schimmel onder controle. Het is wetenschappelijk aangetoond dat normaal gesproken alleen doodzieke mensen, zoals kankerpatiënten en aids-patiënten, plus personen die te vaak achter elkaar een antibioticakuur hebben moeten ondergaan, last van Candida kunnen krijgen. Deze ernstig zieke mensen hebben door hun ziekte (of door de behandeling daaraan) al een sterk verminderde afweer, waardoor infecties met bacteriën, virussen, parasieten en schimmels toe kunnen slaan. Wanneer Candida in het bloed wordt aangetroffen zijn de patiënten zo ziek dat ze onmiddellijk zware medicijnen tegen deze schimmel krijgen toegediend. Datzelfde vindt ook de Maag Lever Darm Stichting[1]. Lees overigens wel even de opmerking van Mabel Amber onder deze column.

In de reguliere gezondheidszorg kan men bij gezonde mensen, zelfs met de meest moderne apparatuur, Candida niet eens in het bloed aantonen en daarom kun je jezelf afvragen hoe het kan dat men in de schimmige wereld van alternatieve genezers dat wonderlijk genoeg wel voor elkaar krijgt. Candida-infectie is dus gewoon een verzonnen aandoening en daarbij horen ook diverse onbewezen middeltjes om die luchtspiegeling te 'genezen'.
Eén van de middelen die zouden helpen bij een zogenaamde besmetting met Candida is natuurlijk kokosolie, een panacee voor alle mogelijke kwalen. Verjongingscoach Jesse van der Velde meent dat zijn kokosolie vetzuren bevat met 'schimmeldodende eigenschappen' en ze 'werken heel effectief bij de behandeling van Candida'. Voedingskundige (niet: voedingsdeskundige) Juglen Zwaan gelooft ook al dat kokosolie vetten bevatten met een 'antimicrobiële werking en dat het virussen en schimmels te lijf gaat, zoals candida albicans, schimmelinfecties en de griep.' Hoeveel onzin kun je in één korte zin stoppen? Ook de Belgische kokosolieverhandelaar Bart Maes denkt dat een vetzuur uit kokosolie 'het snelste en meest effectieve vetzuur was om de schimmel Candida albicans te bestrijden', want 'Polynesische vrouwen bijvoorbeeld, hebben zelden tot nooit last van schimmelinfecties'. Onnozeler dan die opmerkingen kon ik het niet vinden.

Uiteraard worden makkelijk te beïnvloeden bezoekers van hun websites direct doorgestuurd naar de webwinkel. Kritische opmerkingen worden resoluut van hun forums verwijderd. De drie genoemde handelaars in lucht werden in de gelegenheid gesteld mijn mening met wetenschappelijk onderbouwde feiten te weerleggen. Ze vonden het niet nodig.

Overigens is kokosolie inderdaad werkzaam tegen schimmels, maar alleen in een laboratoriumschaaltje of reageerbuisje, want het is onmogelijk gebleken om voldoende kokosolie op die plaatsen in het menselijk lichaam te krijgen waar een vervelende schimmelinfectie heerst[2].

Wat we hier dus hebben is een volstrekt onwerkzaam middel dat zou helpen tegen een niet bestaande kwaal. Waarom geloven mensen in deze onzin? Omdat ze willen geloven.

[1] Maag Lever Darm Stichting: Beschrijving van Candida albicans, Infectie met. Zie hier.
[2] Ogbolu et al: In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria in Journal of Medical Food – 2007

1 opmerking:

  1. Ik wil een kleine kanttekening toevoegen: Candida Albicans kan wel degelijk tot infecties leiden, bijvoorbeeld chronische infecties van de nagelriem. Ikzelf heb daar erg last van gehad, er moesten diverse nagels worden verwijderd, de ontsteking zat al te diep. Bij mij werd het "toeslaan van Candida Albicans door huidarts en chirurug gediagnosticeerd. Ik spreek nu trouwens over de jaren zeventig, dus niemand was nog op tilt geslagen door Internet contradicties ;-)

    https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/paronychia/

    BeantwoordenVerwijderen