Kokosolie en Virussen

'Kokosolie doodt virussen die griep veroorzaken, herpes, mazelen, hepatitis C, SARS, aids en andere ziekten,' zo claimt een website die u zijn te dure kokosolie wil aansmeren. Het is overigens echt niet de enige.

Indien kokosolie inderdaad al die virussen zou kunnen doden, dan zouden al die vaccinaties, die we onze kinderen en onszelf laten geven overbodig zijn. Slik per dag een lepeltje kokosolie en die ziekteverwekkers zijn dan volstrekt kansloos. De Polynesiërs, de inheemse bevolking van een uitgestrekte eilandengroep in de Stille Oceaan, die al eeuwenlang kokosolie gebruiken, zijn daarom nooit ziek als gevolg van een virusinfectie. Droom maar lekker verder, want de werkelijkheid is anders.
In dit document van de Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) wordt het tragische lot van de Polynesiërs besproken[1]. Het blijkt dat de komst van de blanken ook tot gevolg had dat allerlei nieuwe virussen het gebied bereikten. Vier epidemieën (tuberculose, tyfus, influenza en pokken) teisterden de bevolking van Marquesas (Frans Polynesië) van 1791 tot 1864; ongeveer 80% van alle bewoners stierf.

Waar komt het verhaal dat kokosolie virussen kan doden dan vandaan? Er bestaan inderdaad wat onderzoeken die aangetoond hebben dat de Medium Chain Fatty Acids, die onder andere als laurinezuur in kokosolie voorkomen, virussen kunnen doden. Maar dat is alleen maar in vitro (in glas) bewezen, dus in een reageerbuisje[2]. Overigens hebben Long Chain Fatty Acids precies hetzelfde effect, dus zo speciaal is kokosolie nu ook weer niet.

De belangrijkste vraag is uiteraard: hoe zou er voldoende van die vetten in je lichaam kunnen komen om die virussen te kunnen doden? De geleerden hebben werkelijk geen idee.

Uiteraard heeft de onverbeterlijke kwakzalver Bruce Fife veronderstelde antivirale werking van kokosolie uitgebreid als vaststaand feit in zijn vele boeken vermeld, maar hij vergat toevallig te vermelden dat er nog nooit onderzoeken op mensen zijn verricht. Wel werd het zwetsverhaal natuurlijk weer klakkeloos overgenomen door allerlei websites die u kokosolie proberen te verkopen.

[1] Center for Disease Control : Emerging Infectious Diseases and the Depopulation of French Polynesia in the 19th Century. Zie hier.
[2] Hilmarsson et al: Virucidal activities of medium- and long-chain fatty alcohols and lipids against respiratory syncytial virus and parainfluenza virus type 2: comparison at different pH levels in Archives of Virology – 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten