Gefermenteerde levertraan

Je moet er in geloven, maar gefermenteerde levertraan is bij ietwat getroebleerde geesten veel beter dan 'gewone' levertraan. Mensen die menen dat gefermenteerde levertraan een onmisbaar supplement is zijn bijvoorbeeld te vinden bij Weston A. Price gemeenschappen.

Het wordt in dat soort sektes aangeprezen als de traditionele methode om levertraan te produceren en zou een superieure bron van omega-3-vetzuren en in vetoplosbare vitamines A en D zijn. Tijd voor een objectief onderzoek.

Wanneer in de 19de eeuw vissers de levers aan land kwamen moest er snel gehandeld worden. Vissers stopten levers met andere ingewanden van kabeljauw in tonnen en lieten dat weken rotten. Bijna alle traanolie die ontstond tijdens het fermenteren was diepgeel tot bruinig van kleur. Het komt bovendrijven in de stinkende massa en wordt eraf geschept.
Deze antieke methode raakte tijdens de Industriële Revolutie in onbruik en men ontdekte veel betere manieren om de levertraan aan de vissenlevers te onttrekken. Deze levertraan is van een veel betere kwaliteit, is lichtgeel van kleur en vrijwel geurloos.

Maar wat er gebeurt tijdens het ongecontroleerde vergistingsproces lijken de 'gelovigen' niet goed te kunnen bevatten. In vrijwel alle gevallen zullen stoffen tijdens het ongecontroleerde rottingsproces uit elkaar vallen tot vaak nutteloze afbraakproducten, de zogenaamde vrije vetzuren ofwel Free Fatty Acids (FFAs). Zo ook de omega-3-vetzuren, die vervallen tot hoge waarden vrije vetzuren en dat betekent dat de olie extreem ranzig is. Bovendien is de levertraan verontreinigd met afvalstoffen van de rottende ingewanden. Het innemen van deze 'gefermenteerde levertraan' kan zelfs leiden tot maag- en darmproblemen en hartritmestoornissen.
Zeker op de forums van Weston Price worden tegengeluiden niet geduld en worden kritische vragen afgestraft met een sneer of verbanning. Geen wonder overigens omdat Weston Price zwaar door een producent van deze inferieure levertraan gesponsord wordt.
Het zal de objectieve lezer overigens niet verbazen dat er wereldwijd geen enkel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de mogelijke voordelen voor je gezondheid van gefermenteerde levertraan.

Update: In de Verenigde Staten zijn enkele bestuursleden van Weston Price wantrouwig geworden over de effecten op de gezondheid van de gefermenteerde levertraan. Het gevolg was dat ze direct uit dat bestuur geknikkerd werden. In Nederland zocht en vond de moderator een argument om Dr Kaayla Daniel, schrijfster van een ietwat kritisch rapport, verdacht te maken: hij trok de antisemitische kaart. Dr. Daniel waagde het namelijk om een aantal recepten voor het Joodse Nieuwjaar op haar Facebookpagina te plaatsen.

Ik heb de website en de moderator Mike voor antisemitisme gemeld bij het CIDI. Zal wel niet helpen, maar hij staat dan toch in hun database als antisemiet en juist dat soort mensen zou je moeten mijden als de pest.
Zou dát misschien de werkelijke reden zijn dat Weston Price het forum niet veel langer op enige afstand heeft gezet en het nu hier te vinden is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten