Yogi Tea

Mensen, die houden van de natuur en altijd maar bezig zijn met gezonde voeding, schijnen ook veel van Yogi Tea te houden. Is die fascinatie voor een merk terecht?

Yogi Tea is ooit opgericht door Yogi Bhanjan, een Indiase spirituele leraar die al in 1969 het geloof van de Sikhs naar de Verenigde Staten overbracht (al vonden de échte Sikhs dat hij maar een zelfverzonnen yogi was). Na iedere les serveerde hij pittige thee aan zijn leerlingen. Ze noemden dat Yogi tea. Die thee was maar een lukrake mix van zogenaamde ayurvedische kruiden, waaronder kardemom, kaneel, kruidnagel, gember en zwarte peper.
Het duurde niet lang voordat Yogi Bhanjan de commerciële mogelijkheden van zijn zelfverzonnen product inzag en de East West Tea Company was geboren. Natuurlijk liep na het overlijden van Yogi Bhanjan in 2004 uiteindelijk allemaal spaak en moest het bedrijf zich in 2010 bankroet laten verklaren. Het management had namelijk een ingewikkelde constructie bedacht met als resultaat dat ze dochteronderneming Golden Temple Foods zelf konden kopen voor slechts $100 per persoon. Daarna werd het bedrijf snel van de hand gedaan voor $73 miljoen. Ze verdienden daardoor uiteraard miljoenen dollars[1].

De faillissementsrechter verklaarde tijdens het proces dat de leidinggevenden van het bedrijf hun verantwoordelijkheid schonden om de activa van de Sikh-gemeenschap te beschermen. Met andere woorden: ze verrijkten zichzelf over de rug van hun geloofsgenoten. Intussen is het bedrijf, East West Tea, in handen van de religieuze gemeenschap van de Sikh Dharma en heeft een geschatte jaarlijkse omzet van meer dan $3,7 miljard.

Toch een interessant idee dat je gelooft 'goede' thee te drinken, terwijl je dus eigenlijk jarenlang op geld beluste mensen hebt gesponsord. Koop je thee dus maar gewoon bij je reguliere supermarkt. Da's een stuk goedkoper en je weet dat er niet mee is gerotzooid.

[1] Washington Times: Parent firm of Yogi Tea plans expansion - 11 juli 2015. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten