Antioxidanten: teveel kan DNA beschadigen

Het nieuws waarvan je eigenlijk kon verwachten dat het zou komen: normale hoeveelheden antioxidanten zijn gezond, teveel is schadelijk[1].

'Een gunstig effect bij lage concentraties verandert in een nadelig effect bij hogere concentraties en deze tendens is duidelijk veel van de bekeken rapporten,' zeggen onderzoekers op basis van nieuw onderzoek.
Polyfenolen, waaronder flavonoïden en anthocyanen, zijn intussen een nieuwe rage aan het worden. Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen, die voorkomen in planten. Belangrijke bronnen van polyfenol zijn druiven, bessen, cranberry, granaatappels, thee, bier, wijn, olijfolie en chocolade. Nee, in kokosolie zitten nauwelijks polyfenolen. Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een werking tegen (het ontstaan van) kanker. Ze beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Ook verminderen ze de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten en zorgen voor een daling van LDL-cholesterol, waardoor minder arteriosclerose zal optreden.

Je weet wat er vervolgens gebeurt: mensen die alles geloven wat de onnozele foodbloggers en minimaal opgeleide voedingscoaches op internet gooien, gaan enthousiast aan de slag met supergezonde voeding en extra supplementen. Dat blijkt achteraf een slecht idee te zijn.
Want, we hebben het al eerder gemeld, polyfenolen hebben een anti-oxiderende werking in de juiste hoeveelheden, maar als je teveel binnenkrijgt zal dit veranderen in een pro-oxiderende werking. In normaal Nederlands betekent dit dat het juist beschadigt wat je van plan was te beschermen. Het beschadigt dus DNA en is daarmee een factor bij het ontstaan van vele chronische ziekten.

[1] Azqueta, Collins: Polyphenols and DNA Damage: A Mixed Blessing in Nutrients – 2016

Reacties