Rode Rijst

Sommige mensen hebben last van verhoogde cholesterolniveaus in het bloed. Dit kan erfelijk zijn of het gevolg zijn van een ongezonde levensstijl. Een te hoog cholesterolniveau kan leiden tot ophoping van plaques aan de binnenkant van bloedvaten waardoor uiteindelijk hart- en vaatziekten ontstaan. Dit lijkt dan vooral te gelden voor mensen die ook andere risicofactoren hebben, zoals roken, overgewicht, diabetes of een (te) hoge bloeddruk.
Om de cholesterolniveaus van personen, die in de risicogroep vallen te verlagen, wordt deze mensen geadviseerd om er een gezonde levensstijl op na te houden (veel bewegen, niet roken en meer onverzadigde vetten en voedingsvezels eten). Daarnaast worden vaak statines voorgeschreven. Sommige statines worden geproduceerd door middel van fermentatie van schimmels, terwijl anderen synthetisch geproduceerd worden.

Er wordt de laatste tijd door veel mensen beweerd dat rode rijst een gunstige werking heeft op het cholesterolniveau. Hierdoor wordt rode rijst door veel mensen gezien als een meer 'natuurlijke' vorm van cholesterolverlaging in het bloed.

Allereerst is het goed om onderscheid te maken tussen rijst met een velletje dat van nature rossig is en rijst die door een fermentatieproces met een schimmel rood is geworden. Beide worden namelijk rode rijst genoemd. Hier gaat het om de gefermenteerde rode rijst. Deze rode rijst wordt geproduceerd door rijst te laten fermenteren met een schimmel, de Monascus purpureus. De rode kleur is het gevolg van de aanmaak van anthocyanine, dezelfde natuurlijke kleurstof die rode kool of cranberry's ook hun prachtige kleur geeft.

De schimmel maakt echter ook Monacoline K aan tijdens die fermentatie. Deze stof wordt door de producenten van capsules ook keurig op de verpakking vermeld als werkzame stof. En hier komt de aap uit de mouw, want Monacoline K is identiek aan de stof Lovastatine die – zoals de naam al aangeeft - een statine is. Lovastatine wordt in Amerika zelfs verkocht door Merck onder de naam Mevacor!
Met andere woorden: mensen die geloven dat verhoogde cholesterolniveaus op een meer natuurlijke manier bestreden kunnen worden houden zichzelf en hun portemonnee voor de gek. Statines in rode rijst zijn vaak net zo natuurlijk als statines uit de apotheek, alleen worden die wél vergoed door je zorgverzekering.

In een Amerikaans onderzoek werden twaalf soorten rode rijstproducten eens tegen het licht gehouden[1]. Het bleek dat het gehalte aan Monacoline K behoorlijk kon variëren. Da's erg vervelend omdat je dan nooit zeker weet of je de dagelijkse dosis statines wel binnenkrijgt. Bovendien werd in vier van de onderzochte producten de stof citrinine gevonden is. Deze stof, een mycotoxine, kan ernstige nierschade opleveren.

[1] Gordon et al: Marked Variability of Monacolin Levels in Commercial Red Yeast Rice Products – Buyer Beware! in Journal of the American Medical Association – 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten