Weston Price: tandarts

Weston Price (1870-1948) wordt door vele voorstanders van de vermeende gezondheidsvoordelen van kokosolie aangehaald als bron of goeroe. Weston Price was een tandarts die in zijn tijd vooral bekend was vanwege diens theorieën betreffende de relatie tussen voeding, de gezondheid van het gebit en de gezondheid van je lichaam. Een slecht gebit betekende dat je ook kon lijden aan allerhande lichamelijke kwalen. In theorie is dat uiteraard waar, maar de medische wetenschap heeft natuurlijk niet stilgestaan en voor vele ziektebeelden zijn doelmatige therapieën ontwikkeld.
Dat laatste is echter niet besteed aan de gelovigen die de kennis van Weston Price volledig uit zijn verband weten te rukken. Daarom krijg je dus uitingen als op ergomax.nl:

De, door velen, gewaardeerde en gerespecteerde Dr. Weston Price was in de jaren 30 van de vorige eeuw gefascineerd door de gezondheid van traditionele culturen. Na het bezoeken en bestuderen van verschillende volkeren over de hele wereld werd zijn werk gebundeld in het boek 'Nutrition and Physical Degeneration'. Eén van de opmerkzame observaties was dat kokosolie bij veel volkeren op de Zuid Pacifische Eilanden een groot deel van het dieet betrof. Deze bewoners waren robust gebouwd, atletisch en erg gezond.

Het boek 'Nutrition and Physical Degeneration' is hier gratis te lezen.

We gaan maar eens even kijken of de claim dat 'kokosolie bij veel volkeren op de Zuid Pacifische Eilanden een groot deel van het dieet betrof. Deze bewoners waren robust gebouwd, atletisch en erg gezond' op enige waarheid berust.

Als eerste gaan we de levensverwachting van landen eens met elkaar vergelijken (bron): Nederland staat op de 14de plaats met een gemiddelde eindleeftijd van 81.9. Griekenland, waar men veel olijfolie consumeert, staat op de 24ste plaats (81.0 jaar). Dan duiken we naar beneden om wat landen in de zuidelijke Stille Oceaan te vinden. De eerste is Vanuatu (100ste plaats – 72 jaar)), gevolgd door Micronesië (116de plaats – 69.4 jaar) en de Solomon Islands (118de plaats – 69.2 jaar). Je wordt dus niet heel oud als je veel kokosolie consumeert.

Vervolgens kijken we of deze mensen nog steeds atletisch van gestalte zijn: Het blijkt dat de top van de Wereldgezondheidsorganisatie over het voorkomen van obesitas wordt aangevoerd door zeven landen uit de zuidelijke Stille Oceaan (bron). Anderen volgen kort op die kopgroep, waaronder , Kiribati (9de plaats), Tuvalu (10de plaats) en Micronesië (12de plaats).
Als het consumeren van kokosolie zo gezond zou zijn, waarom zouden mensen die het dagelijks doen, het allerdikst zijn en een behoorlijk stuk korter leven dan - zeg - wij Nederlanders? Het lijkt mij een bewijs van het omgekeerde: kokosolie is ongezond.

O wacht. Het is eigenlijk onze schuld dat die mensen dikgeworden zijn[1][2].

[1] Ulijaszek: Increasing body size among adult cook islanders between 1966 and 1996 in Annals of Human Biology - 2001 
[2] McLennan, Ulijaszek: Obesity emergence in the Pacific islands: why understanding colonial history and social change is important in Public Health Nutrition - 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten