Rode rijst: de bijwerkingen

Hier schreef ik al over rode rijst dat bij een wetenschappelijk onderzoek 'twaalf soorten rode rijstproducten tegen het licht (werden) gehouden. Het bleek dat het gehalte aan Monacoline K behoorlijk kon variëren. Da's erg vervelend omdat je dan nooit zeker weet of je de dagelijkse dosis statines wel binnenkrijgt'.

Nu blijkt ook nog dat het ongecontroleerd consumeren van (supplementen met) rode rijst om je cholesterol in toom te houden dezelfde bijwerkingen oplevert als het slikken van reguliere geneesmiddelen.
Bijwerkingencentrum Lareb ziet namelijk een toename van meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst supplementen. Consumenten zijn, volgens Lareb, onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van deze supplementen. Rode gist rijst is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door fermentatie van rijst. Tijdens dit proces wordt de stof Monacoline K gevormd. Andere naam voor Monacoline K is lovastatine. Deze stof is verkrijgbaar als geneesmiddel in een groot aantal landen, maar niet in Nederland. Statines werken cholesterolverlagend. In Nederland wordt rode gist rijst verkocht als voedingssupplement. Het wordt aanbevolen voor 'de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed' en als alternatief voor mensen die geen statines willen innemen of ze niet verdragen.

Om het gewenste effect te bereiken wordt een dagelijkse inname van 10 milligram Monacoline K aanbevolen. Supplementen op basis van gefermenteerde rode rijst zijn echter niet gestandaardiseerd. De hoeveelheid Monacoline K in verschillende preparaten kan variëren. Bovendien kunnen deze producten door het gistingsproces ook de uiterst giftige stof citrinine bevatten.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot maart 2020 toe 94 meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst. De klachten komen overeen met de bijwerkingen van statines. Spierpijn, maag- en darmklachten staan op de voorgrond. Maar ook ernstige klachten, zoals ernstige spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd zijn gemeld[1]. Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Inspectie voor Volksgezondheid geïnformeerd over de ontvangen meldingen.
Zo krijg je van mij een gratis gezondheidsadvies: geloof nooit de sites die je dit soort producten proberen te verkopen. Het is vooral eigenbelang om de negatieve aspecten van rode rijst onderbelicht te laten.

[1] Vrolijk et al: Red yeast rice (Monascus purpureus) supplements: Case series assessment of spontaneously reported cases to The Netherlands Pharmacovigilance Centre Lareb in British Journal of Clinical Pharmacology - 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten