Kokosolie bevat nog meer slechte vetten dan spekvet

[Bron: Volkskrant - Geschreven door Loethe Olthuis]
Kokosolie, dat is toch heel gezond?
Nee dus, wat voedingsgoeroes of fitgirls ook verkondigen. Kokosolie is veel minder gezond dan bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie, die vooral prima onverzadigde vetten bevatten. Daarentegen zit er in kokosolie juist vooral ongezond, verzadigd vet: veel meer dan in roomboter, of zelfs in spekvet.

Maar waarom wordt er dan gezegd dat het gezond is?
Hippe eetmeisjes en zelfbenoemde goeroes praten elkaar allemaal na, zonder uit te zoeken of hun beweringen kloppen. Zo zou vooral het verzadigde vetzuur laurinezuur in kokosolie gezonde, antiseptische eigenschappen hebben, het immuunsysteem ondersteunen en helpen om gewicht te verliezen. Helaas: hier is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Wat wel onomstotelijk is bewezen: verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en vergroot daardoor het risico op hart- en vaatziekten. Ook laurinezuur.

Hoe weet je nou wat verzadigd vet is en wat onverzadigd?
Simpel. Onverzadigde vetten zijn bij kamertemperatuur (tussen de 18 en 20 graden) vloeibaar, zoals de meeste plantaardige oliesoorten. Verzadigde vetten zijn stevig bij kamertemperatuur. De naam is misleidend: kokosolie wordt pas boven zo'n 30 graden vloeibaar en is hier dus vrijwel altijd 'kokosvet'. Ook in vloeibare vorm is het nog steeds ongezond, verzadigd vet.

Is kokosolie beter voor het milieu dan palmolie?
Palmolie wordt geperst uit de vruchten en zaden van de oliepalm, een heel andere boom dan de kokospalm. Voor palmolie, die meestal uit Maleisië en Indonesië komt, wordt heel veel bos gekapt. Bij kokosolie, uit de Filipijnen en India, speelt dat (nog) niet. Maar er is wel een ander probleem.

Wat dan?
De kokosnoten voor kokosolie worden geteeld door miljoenen kleine boeren die een schijntje voor hun noten krijgen. Ze zijn straatarm. Intussen verdienen de tussenhandel en de olieproducenten prima: door de gezondheidshype is de vraag naar kokosolie enorm gestegen. Bovendien wordt kokosolie in steeds meer voedingsmiddelen verwerkt.

Waarin bijvoorbeeld?
Snoep. Koek. Chocolade. Babyvoeding. IJs. Instantkoffie. Toetjes. Enzovoorts.

Is daar niks aan te doen?
Onder andere Fairfood is bezig om 'eerlijke' kokosnoten naar Nederland te halen, maar dat is nog maar een heel klein initiatief.

Is er iets positiefs over kokosolie te zeggen?
Het is best handig om koekjes mee te bakken, omdat het bij afkoeling stevig wordt. Maar dan kun je ook roomboter gebruiken: lekkerder en een stuk goedkoper.

Oordeel: (nul sterren)

Reacties