Ongezonde 'gezonde' glutenvrije producten

Wie glutenintolerant is, moet een glutenvrij dieet volgen. Gluten (van het Engelse woord glue 'lijm') is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt), rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Daarom moeten deze granen door hen vermeden worden.
Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat de onderzochte glutenvrije varianten meer vet, suiker en/of zout bevatten en minder vezels dan vergelijkbare producten met gluten.

De Consumentenbond vergeleek de ingrediëntenlijst van vijf A-merk producten met de glutenvrije variant. Glutenvrij knäckebröd van Wasa bevat zes keer zoveel verzadigd vet en twee keer zoveel zout als de volkoren variant. Ook de Koopmans glutenvrije pannenkoekenmix is twee keer zo zout als de 6-granen pannenkoekenmix. En Peijnenburg glutenvrij bevat per 100 gram 30 kilocalorieën meer dan de ‘gewone’ Peijnenburg ontbijtkoek.

Minder vezels
Door het gebruik van andere producten dan meel, bevatten nagenoeg alle onderzochte glutenvrije producten ook minder vezels dan de tegenhangers met gluten. Zo bevat de glutenvrije Koopmans pannenkoekenmix zeven keer minder vezels dan de 6-granenmix en zit in de Wasa glutenvrije crackers maar een derde van de vezels vergeleken met de volkoren versie. De Consumentenbond raadt consumenten aan om goed naar de voedingswaarde te kijken van de glutenvrije versies.

Veel duurder
De onderzochte glutenvrije producten zijn niet alleen ongezonder dan de gewone variant van hetzelfde merk, vaak zijn ze ook nog eens een stuk duurder. De glutenvrije stroopwafels van Albert Heijn bijvoorbeeld zijn omgerekend 37 cent per stuk, terwijl de gewone stroopwafels 11 cent kosten. En ook de glutenvrije Wasa Gluten – och laktosfritt kost drie keer zoveel als de reguliere uitvoering.

Nu kun je het de producenten niet kwalijk nemen dat hun glutenvrije producten een stuk duurder zijn dan hun reguliere varianten. Voor iedere productierun moeten de machines superschoon worden gemaakt om contaminatie met gluten te voorkomen.

Glutenvrij eten is in veruit de meeste gevallen een 'geloof' en een volstrekt nutteloze manier om jezelf gezond te houden. De Consumentenbond noemt glutenvrij dan ook hip!

Bron: Consumentenbond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten