Vervuilde gojibessen

Driekwart van de gojibessen bleek in 2016 resten van bestrijdingsmiddelen te bevatten. Veel van de monsters bevatten meerdere soorten landbouwgif, tot wel 21 verschillende stoffen per monster. Bij 7 op de 10 gojibessen werden in 2016 de wettelijke toegestane hoeveelheden bestrijdingsmiddelen overschreden. Er komen overschrijdingen van wel 55 keer de wettelijk toegestane hoeveelheid landbouwgif op voor. Een deel van de aangetroffen middelen is voor gebruik in de EU zelfs verboden vanwege gezondheidsrisico’s.
De vervuiling met het bestrijdingsmiddel carbofuran, dat door EFSA wordt aangemerkt als "zeer giftig” met een "gevaar voor zeer ernstige, onomkeerbare effecten”, was in twee gevallen zo hoog dat er sprake was van een mogelijk acuut gezondheidsrisico voor zowel baby’s als jonge kinderen. Dit middel werd in totaal 10 keer aangetroffen.

Hoewel Foodwatch claimt dat carbofuran een verboden bestrijdingsmiddel is, is dit beslist niet het geval. De EFSA heeft hier voor gojibessen (binnen de categorie 'Other small fruit & berries') een limiet van 0,01 mg/kg vastgesteld.
Foodwatch wil dat de vervuilde bessen meteen uit de schappen worden gehaald. Supermarkten, speciaalzaken, groothandels en andere bedrijven die gojibessen verkopen of verhandelen zouden hun producten veel beter laten onderzoeken en moeten bij normoverschrijdingen direct de verkoop stoppen.”

De bevindingen van Foodwatch hebben tot veel verbazing geleid bij experts, die niet alleen schrikken van carbofuran, maar ook van propargiet, carbosulfan en endosulfan - allemaal stoffen waarvan de normen zijn overschreden. "Ik heb dit soort overschrijdingen nog niet eerder gezien en wat ik schokkend vind is dat deze producten op de markt gehouden zijn", zegt toxicoloog Martin van den Berg.

Dat de maximale waarden overschreven zijn wil ik wel geloven, maar Foodwatch moet het verhaal wel eerlijk vertellen. Als je gelijk hebt hoeft je niet te jokken. Toch?

Het hele onderzoek van Foodwatch is hier als pdf te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten