David Attenborough vs. Mindfulness en Meditatie

Het kijken en luisteren naar een natuurdocumentaire van (en met) David Attenborough blijkt net zo goed te werken voor verbetering van jezelf als mindfulness en meditatie. Dit is de niet zo verrassende uitkomst van nieuw wetenschappelijk onderzoek[1].
Onderzoeken, die zulke technieken vergeleken met nietsdoen of activiteiten, zoals joggen, wandelen of televisiekijken, werden naast elkaar gelegd. Het bleek dat er geen overtuigend bewijs bestond dat mindfulness en meditatie open-mindedness of empatie zouden verbeteren.

Er was eerder geclaimd dat je door bij mindfulness of meditatie je volledige aandacht op het 'nu' te vestigen zou kunnen zorgen voor een hogere staat van bewustzijn.

Dit nieuwe onderzoek toont echter aan dat, hoewel de methodes iemand meer compassie kan laten voelen, het geen enkel voordeel had ten opzichte van het kijken naar natuurdocumentaires te kijken of je tijd aan andere bezigheden te besteden.

Vaak bleek dat de bestaande studies waren uitgevoerd door mensen die cursussen hadden gegeven of gevolgd. Dat alleen al zorgt voor onwetenschappelijke uitkomsten. Het huidige onderzoek laat zien dat mindfulness en meditatie geen enkel meetbaar effect opleveren dat de verwachtingen van de leraren overschreed en waarschuwt voor 'impliciete magische overtuigingen' over meditatie.

Die uitkomst is voor mij geen verrassing. Zie hier.

Je mag best aan mindfulness en meditatie gaan doen als dat je goed of beter doet voelen. Geld vragen voor iets dat niet werkt is pure oplichterij en kwakzalverij.

[1] Kreplin et al: The limited prosocial effects of meditation: A systematic review and meta-analysis in Scientfic Reports – 2018. See here.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten