Het Voedingscentrum en Gebakken Aardappeltjes

Het Voedingscentrum heeft een afgewogen advies uitgebracht over gebakken aardappeltjes en (het ontstaan van) acrylamide. Gebakken aardappeltjes, zo zegt het Voedingscentrum, eet je goudgeel krokant, niet donkerbruin of met een zwarte rand. Zo krijg je zo min mogelijk acrylamide binnen, een vermoedelijk kankerverwekkende stof. Dus bak niet te heet, keer regelmatig om en haal op tijd van het vuur.
Dit eenvoudige advies was genoeg om Facebook te laten ontploffen met berichten van vooral – laat ik beschaafd blijven – dames met een beperkt intelligentieniveau. Het Voedingscentrum zou betaald worden door Unilever en dus is zo'n advies 'verdacht'. Dat het Voedingscentrum geheel door de overheid gefinancieerd wordt en geen geld van bedrijven accepteert is iets wat kennelijk te ingewikkeld is om te begrijpen of even te controleren.
Geen idee ook waarom Unilever voortdurend betrokken wordt in deze discussie, want dat bedrijf verkoopt geen aardappels en, sinds ze eind 2017 hun volledige margarinedivisie verkochten, ook geen producten om die aardappels in te bakken.

Van acrylamide wordt vermoed dat het de kans op het krijgen van enkele vormen van kanker kan verhogen. Wetenschappelijk onderzoek toont dat verband vooralsnog niet direct overtuigend aan, maar dat komt ook dat acrylamide in voedsel nog niet zo lang onderzocht wordt[1][2].

Als je vindt dat je gezin zo gezond mogelijk hoort te eten, dan is het een goed idee om je gebakken aardappeltjes goudgeel te bakken, eventueel op smaak gebracht met wat kruiden. Als er binnen je uitgebreide familie enkele gevallen van kanker zijn voorgevallen, dan lijkt het me ook een advies dat je niet direct in de wind zou willen slaan. Maar als het je allemaal niets uitmaakt en je wilt genieten van donkerbruin gebakken aardappels, dan moet je dat gewoon doen.

Het Voedingscentrum geeft slechts een advies en, zoals met alle adviezen die je in je leven krijgt, kun je besluiten om dat advies ter harte te nemen of naast je neer te leggen.

[1] Virk-Baker et al: Dietary acrylamide and human cancer: a systematic review of literature in Nutrition and Cancer - 2014
[2] Pelucchi et al: Dietary acrylamide and cancer risk: an updated meta-analysis in International Journal of Cancer - 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten