Baking Soda en Baking Powder

De laatste paar jaar zeggen enkele sites op Internet dat baking soda (zuiveringszout) een product is dat je je hele leven al nodig had gehad, maar niet wist dat het bestond. Natuurlijke producten voor een natuurlijke levenswijze, claimt een site overmoedig.
Baking soda ofwel natriumbicarbonaat heeft als chemische formule NaHCO3 en is een delfstof. De mijnen en de fabrieken staan in Amerika bekend als zeer vervuilend. Zie hier. Het is dus maar wat je natuurlijk noemt.

Het belangrijkste gebruik van baking soda is als rijsmiddel in bakproducten, zeg maar een chemisch soort gist. Wanneer baking soda met een zuur in aanraking komt, ontstaat een chemische reactie waarbij kooldioxide (CO2) vrijkomt. Dat veroorzaakt de bubbels in het deeg.

Maar lezers die goed opletten ontdekken dat er dus een zuur in het recept moet zitten om de chemische reactie tot stand te kunnen brengen. Dat klopt, want ieder recept dat gebruik maakt van baking soda zal ook citroensap, yoghurt, karnemelk, azijn, etc moeten bevatten. Alleen bij het bakken van zuurdesembrood hoeft dat niet, omdat dat deeg van nature al zurig is.

Maar dat beperkt de thuisbakker behoorlijk in diens mogelijkheden: niet alle recepten zijn geschikt om een zuurtje toe te voegen. Daarom hebben chemici baking powder (bakpoeder) verzonnen. Dat is een mengsel van zo'n 30 procent baking soda, aangevuld met een mild zuur. Om een vroegtijdige reactie voorkomen is maïzena of aardappelzetmeel toegevoegd.

Volgens mijn vrouw bestaan er inderdaad enkele recepten waar baking soda (zuiveringszout) of baking powder (bakpoeder) onmisbaar zijn. Zelf houden wij niet zo van chemische stoffen en chemische reacties in natuurproducten als brood. Wij gebruiken daarom vrijwel altijd gist. Puur natuur.
[Ondergrondse delving van trona, de basis van baking soda]
De eerder genoemde sites op Internet melden veel meer gebruiksmogelijkheden van baking soda. Het is inderdaad ietwat schimmelwerend, heeft een milde ontsmettende werking en kan als witmaker in tandpasta gebruikt worden.

Het probleem is echter dat baking soda niet geheel ongevaarlijk is. Als je per ongeluk teveel gebruikt kan de chemische reactie behoorlijk snel plaatsvinden. Bovendien is het ook enigszins giftig. Aangezien vaak onduidelijk is bij welke hoeveelheid baking soda de vergiftigingsverschijnselen zullen optreden zijn ziekenhuisbezoekjes geen zeldzaamheid gebleken[1]. Bovendien is de veronderstelde therapeutische waarde ook miniem, bij mensen[2] en bij dieren[3]. En nee, lichtgelovigen onder jullie, het helpt zeker niet tegen kanker.

Mijn advies: gebruik zoveel mogelijk gist en geloof niet die vaak zweverige internetsites. Valt het je overigens ook op dat er ook altijd een webshop aan die sites gekoppeld zit om je tegen te hoge prijzen baking soda te verkopen?

[1] Fitzgibbons, Snoey: Severe metabolic alkalosis due to baking soda ingestion: case reports of two patients with unsuspected antacid overdose in Journal of Emergency Medicine - 1999
[2] Adeva-Andany et al: Sodium bicarbonate therapy in patients with metabolic acidosis in Scientific World Journal - 2014. Zie hier.
[3] Hopper: Is Bicarbonate Therapy Useful? in The Veterinary Clinics of North America. Small animal practice - 2017. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten