CocoPallet maakt pallets van kokosnoten

Bronnen uit de supermarktwereld en die van de webshops melden mij dat de verkoop van kokosolie is ingestort. Dat is goed nieuws. Nu de hype van kokosolie weer achter de rug is en veel goedgelovige dames waarschijnlijk (tijdelijk) overgestapt zijn op het koolhydraatarme dieet, kunnen we eens gaan kijken naar iets positiefs .
De start-up CocoPallet zet namelijk kokosnootbasten om in een hernieuwbaar materiaal ter vervanging van het traditionele hout dat nu nog voornamelijk voor de productie van pallets wordt gebruikt. Ten behoeve van die reguliere pallets moeten jaarlijks miljoenen bomen worden gekapt.

Het bedrijf plaatst zichzelf hiermee in een niche en streeft naar het bieden van een kostenefficiënte oplossing voor vrachttransport door een nieuwe invulling te geven aan de manier waarop we kokospalmen gebruiken.

Jaarlijks worden er wereldwijd naar schatting 74 miljard kokosnoten geoogst. De vrucht bevindt zich in een groene bolster. Deze wordt na de oogst verwijderd, waarna de harige, houten noot verschijnt. Het vruchtvlees wordt gedroogd tot kopra of uitgeperst voor de kokosolie. Het kokoswater wordt in toenemende mate gedronken omdat het een veilige vorm van drinkwater is.

Het restproduct is dus de harige kokosnootbast ofwel husk. 85% van die kokosnootbasten worden ofwel verbrand, achteloos in de oceaan gedumpt of op elkaar gestapeld met alle biologische risico's van dien.
Jan van Dam, onderzoeker van Wageningen University, werkte mee aan de ontwikkeling van het product van CocoPallet. Hij zegt dat het bedrijf een manier heeft gevonden om dit afvalmateriaal in een bruikbaar product om te zetten.

Geïnspireerd op een eenvoudig Indonesisch procedé, dat daar nog slechts door een handvol mensen wordt toegepast, ontwikkelde Van Dam een manier om een 'oud' product af te stemmen op de eisen van de hedendaagse sector.

"Het zag eruit als een gewoon stuk hardboard," zei Van Dam, toen een Indonesische man hem het kokosproduct liet zien. "Volgens de man was het echter niet van hout gemaakt maar geheel van kokosbast, dit is de buitenste laag van de kokosnoot."

Zo, het procédé is er dus en een proeffabriek op de Philippijnen heeft succesvol aangetoond dat het een werkzaam idee is. Nu moet er kapitaal worden aangetrokken om het hele systeem op te schalen. Jan van Dam hoopt in 2020 een hele serie fabrieken in Indonesië draaidende te hebben voor de lokale massaproductie.

Reacties