Bamboezout: het heilzame zout uit Korea?

Zout. Er is niets simpelers dan zout met zijn chemische formule NaCl. Zout is dus niets meer (of minder) dan een combinatie van een natriummolecuul en een chloormolecuul. Het is een smaakmaker en smaakversterker in veel etenswaren.

Teveel zout kan zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen, maar daarover hoef ik niet uit te weiden. Het lijkt me zo langzamerhand wel algemeen bekend dat we onze dagelijkse zoutinname drastisch zouden moeten beperken om langer gezond te blijven.

We hebben het al eens eerder gehad over de onzin van Himalayazout en Keltisch zeezout. Nu is het de beurt aan bamboezout ofwel jugyeom (죽염), zoals het in Korea wordt genoemd.

Bamboezout is een vorm van zout dat ontstaat door zeezout in een dikke holle bamboestengel te doen en deze vervolgens negen keer op een hoge temperatuur te bakken op een vuur van dennentakken. Deze methode is ooit bedacht door wat ongeduldige monniken die op die manier sneller het zeezout wisten te drogen. Het hele tijdrovende proces wordt dus negen keer herhaald. Gedurende het (zeer mileu-onvriendelijke) bakproces zullen alle verontreinigingen, zoals zeewier, garnalen of vogelpoep, verkoold worden. Het resultaat is dat er geen organische restanten meer in het zout zitten, maar wel de elementaire bouwstoffen van die verontreinigingen, waaronder koolstof, calcium, kalium, ijzer, koper en zink. 

Bovendien zou het zout verrijkt zijn met de mineralen uit het verbrande bamboe, waaronder geactiveerd bamboehoutskool en grote hoeveelheden zwavel. Het zout ruikt daardoor sterk naar de zwavel. Die zwavel heeft de vorm van waterstofsulfide (H2S) en dat ruikt naar rotte eieren, waardoor het ieder gerecht zal verpesten.

Eigenlijk is het dus vreemd: hoe meer verontreinigingen er in het opgeschepte zeezout zat, hoe gezonder men het eindproduct noemt. 

Het zal de lezer niet verbazen dat er intussen een hele mythologie verzonnen is rondom bamboezout. Het wordt in Korea misschien wel honderden jaren gezien als een heilzaam product. Het zou goed zijn voor van alles: van mondzweertjes tot hoge bloeddruk, van onrustige darmen of pijnlijke spieren. Een oogbadje met bamboezout wordt aangeraden bij geïrriteerde ogen.

De vraag is echter hoeveel vervuiling er naar schatting in een kilo zout gezeten zou hebben. Het zout wordt simpelweg op de traditionele handmatige manier uit zoutpannen geschept. Ik schat dat er nooit meer dan een procent aan vervuiling in zal zitten. Die hoeveelheid zal nooit meer worden en vermoedelijk zelfs minder als de organische stoffen verkolen. Met andere woorden: als er één procent vervuiling in het zout gezeten heeft, bestaat het eindproduct voor 99 procent uit gewoon keukenzout. 

Had ik overigens al gemeld dat de arbeidsomstandigheden op de zoutpannen abominabel slecht zijn?

Voor een kilo bamboezout betaal je minimaal zo'n €250. Da's veel geld voor vervuild keukenzout dat stinkt naar rotte eieren.

Reacties