Hoe (on)gezond is groene thee?

Sla een magazine open en je leest dat groene thee gezond is. Op sociale media worden stukjes geplaatst waarin gemeld wordt dat het drinken van groene thee kan helpen om de meest vreselijke ziekten te voorkomen. Praat iedereen elkaar maar weer gedachteloos na of zit er toch een kern van waarheid in die claims?
De positieve effecten van groene thee worden vaak toegeschreven aan het hoge niveau van anti-oxidanten, maar iedereen vergeet dat alle groenten en al het fruit ook barstenvol anti-oxidanten zitten.

Nu zijn er recent de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek verschenen en daaruit blijkt de overmatige consumptie van groene thee zelfs schade aan je organen kan veroorzaken omdat die anti-oxidanten juist oxidatieve stress opleveren[1].

Het onderzoek toont aan dat de anti-oxidanten ofwel de polyfenolen in groene thee, catechinen met de namen epigallocatechin (ECG) en epigallocatechin gallate (EGCG), op de korte termijn de oxidatieve stress verhogen, maar dat ze later het defensieve vermogen van de cellen en het organisme vergroten. Eerder gingen onderzoekers ervan uit dat die catechinen deze vrije radicalen neutraliseren en zo schade aan cellen of DNA voorkomen.

Dat betekent dat polyfenolen uit groene thee in feite geen anti-oxidanten zijn, maar eerder pro-oxidanten die pas na enige tijd het vermogen van het organisme om zichzelf te verdedigen verbeteren, een effect dat volgens de onderzoekers vergelijkbaar met een vaccinatie.

De toename van het defensieve vermogen manifesteert zich echter niet via het immuunsysteem, maar meer door het activeren van genen die bepaalde enzymen produceren, zoals superoxide-dismutase en catalase. Het zijn deze enzymen die de vrije radicalen inactiveren. Het zijn in wezen endogene anti-oxidanten.

Uit de studie bleek dat hoge doses catechines de mitochondriën - de energiefabrieken van de cel - remmen, waardoor uiteindelijk celdood optreedt, wat bijzonder gevaarlijk kan zijn in de lever. Het consumeren van deze polyfenolen in overmatige doses kan daardoor organen beschadigen, wat heel vervelende gevolgen kan hebben.
Overigens werd dit onderzoek uitgevoerd met circa één millimeter lange rondwormen (Caenorhabditis elegans) en het bleek dat die nematoden ongeveer drie procent langer leefden. Maar goed, die hebben geen kwetsbare organen.

De onderzoekers verklaren dat je gerust iedere dag groene thee kunt drinken, maar ze raden af om extracten of concentraten van groene thee te consumeren. Zwarte thee bevat veel minder van die catechines, omdat deze door het fermentatieproces grotendeels worden vernietigd.

[1] Tian et al: Green tea catechins EGCG and ECG enhance the fitness and lifespan of Caenorhabditis elegans by complex I inhibition in Aging – 2021

Reacties