De illusie van Floradix

De website van Floradix is duidelijk: het is een ijzer-supplement dat je lichaam op een natuurlijke manier ondersteunt bij vermoeidheid. Het is gemaakt op basis van natuurlijke planten- en vruchtensappen met de juiste vitamines voor je lichaam.
Zoals wel vaker het geval is bij dit soort producten wordt de Nederlandse taal tot het uiterste opgerekt om te zeggen wat je wettelijk eigenlijk niet mag zeggen. Het woord 'ondersteunt' is voor natuurlijke producten een noodzakelijk kwaad, want juist dát woord zegt niets. Gebruiken fabrikanten dat woord, dan weet je dat het gebruik ervan wetenschappelijk onbewezen is. Als je er eens op gaat letten dan ontdek je dat het woord overal misbruikt wordt: een crème 'ondersteunt' het herstel van de huid of vitamine C 'ondersteunt' het immuunsysteem.

Maar Floradix zit toch boordevol 'natuurlijke planten- en vruchtensappen met de juiste vitamines voor je lichaam'?

Welnu, dat valt wel mee. Volgens de bijsluiter bestaat de drank voor meer dan de helft (54%) uit water. Vervolgens is er bijna 30% vruchtensappen aan toegevoegd (peer, druif, zwarte bessensap, water, braam, kers, sinaasappel, biet, citroen, carobe extract, appel). De rest van Floradix bestaat uit extracten van wortel (Daucus carota), brandnetelblad (Urtica dioica), spinazieblad (Spinacia oleracea), kweekwortel (Agropyron repens), venkelvrucht (Foeniculum vulgare), bruin alg thallus (Macrocystis pyrifera), hibiscusbloem (Hibiscus sabdariffa) en rozenbottel (Rosa canina). Bovendien zijn er daarna nog allerhande vitamines ingestopt, waaronder vitamine B1 (thiamine hydrochloride), vitamine B2 (riboflavine natriumfosfaat), vitamine B6 (pyridoxine hydrochloride) en vitamine B12 (cyanocobalamine).

Helpen al deze inhoudsstoffen tegen vermoeidheid, zoals Floradix claimt?

Welnee, de meeste van de inhoudsstoffen zijn nutteloos en het idee dat ze zouden helpen stamt nog uit de tijd dat de medische wetenschap nog in de kinderschoenen stond.

Dat weet de producent van Floradix natuurlijk ook en daarom hebben ze ijzer(II)gluconaat aan het drankje toegevoegd. Dat ijzer(II)gluconaat wordt in Zuid-Europa ingezet om nog onrijpe olijven een vroegtijdig zwart kleurtje te geven. In ons land zullen huisartsen het vaak voorschrijven bij bloedarmoede door ijzertekort, bijvoorbeeld door bloedverlies of door zwangerschap. Inderdaad is de patiënt dan erg moe.

Het probleem is echter dat ijzertekort in ons land nauwelijks voorkomt en dat een supplement om de ijzervoorraad aan te vullen overbodig is en zelfs de werking van medicijnen kan verstoren.

Een iets te enthousiast verwoorde advertentie leverde de leverancier al in 2008 een veroordeling van de Reclame Code Commissie op.

En dus is Floradix precies wat fabrikant Salus zegt wat het is: een (nutteloos) ijzer-supplement met allerlei (nutteloze) toevoegingen.

Reacties