De (onbekende) feiten over visolie

Iedereen die zijn gezondheid probeert te behouden in deze verwarrende tijden van informatie en misinformatie heeft al gehoord van visolie.
Volgens het Voedingscentrum is vis onderdeel van een gezonde voeding, want visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies één keer per week vette vis te eten.

Aha, zo denk je dan, af een toe een lekkerbekje of een stuk gerookte makreel helpt dus om mezelf gezond te houden. Maar zo eenvoudig is het weer eens niet.

We beginnen met de basis. Visolie bevat een tweetal omega 3-vetzuren: Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA). Beide stofjes worden aangemaakt door algen die door de vis gegeten worden.

Vanwege deze specifieke vetzuren wordt vaak van visolie beweerd dat consumptie gunstig is voor de gezondheid. Sommige onderzoeken suggereren dat zij hart en bloedvaten beschermen tegen onregelmatige hartslag, trombose (bloedpropjes), vorming van plaque en ontstekingen.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is echter (nog) niet onder de indruk van de kwaliteit en bewijskracht van die onderzoeken en heeft besloten dat er geen beweringen gemaakt worden over gezondheidsvoordelen in de marketing, promotie, productbeschrijving en andere uitingen over visolie.

Zo mogen er volgens de Europese regelgeving geen gezondheidsclaims gemaakt worden over het mogelijke bloedverdunnend effect, positief effect op hart en lipide niveaus van bloed, positief effect op botten, kalkopname, calciumniveaus in urine, positief effect op gewrichten, ontstekingsremmende werking, verbetering van cognitieve functies en voordelen voor de huid.

Maar wat niet is, kan nog komen natuurlijk. De commercie laat zich door zo'n kleine hindernis niet uit het veld slaan en heeft enige omwegen verzonnen om de Nederlander toch te laten geloven dat visolie behoorlijk wat gezonde voordelen heeft. Een voorbeeld is om er vitamine E aan toe te voegen en de wél toegestane claim daarvan te vermelden met het oogmerk om de consument te laten geloven dat die voordelen het gevolg zijn van de visolie.

Maar iedereen vergeet iets heel belangrijks over visolie te vermelden.

Die zo gezond geachte stofjes, EPA en DHA, kunnen namelijk niet zo goed tegen warmte. Temperaturen van zo'n 50oC zijn al genoeg om ze behoorlijk af te breken (The main omega-3 fatty acids, EPA and DHA, were significantly degraded, even at 50oC)[1]. Met andere woorden: als je van een gebakken visje houdt, dan kun je die potentiële gezondheidsvoordelen wel vergeten.

Een oplossing zou zijn dagelijks een capsule met omega 3-vetzuren te gaan slikken.

Maar er is een andere oplossing voorhanden.

Extra virgine olijfolie bevat namelijk, naast al die andere gezonde stofjes, ook een van de bekende omega 3-vetzuren: Eicosapentaeenzuur (EPA). Maar daarnaast bevat het ook nog eens de omega-6 vetzuren: Dihomo-γ-linoleenzuur (DGLA) en Linolzuur[2].

Ik geef toe dat de hoeveelheden niet zo groot zijn als in vis, maar extra virgine olijfolie gebruik je bijna iedere dag. Toch?

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Hădărugă et al: Thermal and oxidative stability of Atlantic salmon oil (Salmo salar L.) and complexation with β-cyclodextrin in Journal of Organic Chemistry – 2016. Zie hier.
[2] Comparative Analysis of Pancreatic Changes in Aged Rats Fed Life Long With Sunflower, Fish, or Olive Oils in Gerontology – 2013. Zie hier.

Reacties