Blauw Zout

In de categorie 'onzin over zout' hadden we al een paar bijdragen gepubliceerd, waaronder Himalaya Zout, Keltisch Zeezout, Zwart Zout, Magnesiumzout, Herbamare en Bamboezout.

Maar denk vooral niet dat de lijst hiermee volledig is. De mate waarin mensen zich willen laten verleiden tot het aanschaffen van te duur zout is groot. Deze keer een bijdrage over blauw zout, waarover men zich op het internet in veelal gelijke bewoordingen (te) positief uitlaat.
Blauw zout wordt ook Persian Blue Salt genoemd en het is afkomstig uit de provincie Semman in het hedendaagse Iran. Het wordt 'een van de meest zeldzame en kostbaarste zouten' genoemd. Het zout zou worden gewonnen uit een enkele mijn, waar ooit een zoutmeer was gelegen. Dat meer is miljoenen jaren geleden ingedroogd en door tektonische bewegingen diep in de aarde terecht gekomen. Tot zover is er niets aan de hand, want ook in Nederland wordt op diezelfde manier zout gewonnen uit voormalige binnenzeeën.

Blauw zout. Wat maakt zout blauw, zo zul je jezelf afvragen. Het antwoord is een mineraal met de naam sylvinite. Nu zullen de meeste mensen denken dat de vraag hiermee afdoende beantwoord is, maar zo eenvoudig is het niet. Sylvinite is namelijk gewoon kaliumchloride in een natuurlijke minerale vorm. Kaliumchloride (KCl) is het broertje van Natriumchloride (NaCl) ofwel gewoon keukenzout. Die kaliumchloride of kaliumzout zijn we al eens eerder tegengekomen in de vorm van LoSalt, gewoon te koop in je supermarkt.

Die blauwe kleur is slechts het gevolg van een optische illusie. Het licht breekt in de kristallen sylvite, al claimen sommige sites dat het mineraal dan weer sylvine genoemd moet worden. Beide namen benoemen echter precies hetzelfde mineraal.

De producent wil ons een beetje in het ongewisse laten over de precieze chemische samenstelling van het zout en openbaart de ingrediënten van het blauwe zout als volgt: 85,8% NaCl, 0,097% Ca, 0,028% Mg, 13,0% potassium. less than 0,005% iodine, less than 0.1% moisture. Potassium is de Engelse term voor kalium. Omdat kaliumchloride uit één atoom kalium en één atoom chloride bestaat, bestaat het blauwe zout derhalve uit 85,8 procent gewoon keukenzout en 13.0 procent kaliumzout. Samen is dat dus 98.8 procent zout.

Niet alleen, zo zwammen de meeste websites, smaakt het zout heerlijk (een beetje zoetig en mild), maar het zou ook vol voedingsstoffen zitten, zoals Calcium, Magnesium en IJzer. Welnu, dat valt wel mee, want er zit immers nog geen 0.1 procent Calcium in en nog geen 0.03 procent Magnesium.

Had ik al verteld dat er ook in Polen en de Verenigde Staten ook zoutmijnen zijn die vergelijkbaar blauw zout opleveren?

Je betaalt je echter wel blauw aan dit zout.

Reacties