Palmitinezuur helpt kanker uit te zaaien

Palmolie zit in zo veel producten verstopt. Hele tropische oerbossen zijn vernietigd om plaats te maken voor de monocultuur van de oliepalm. Al veel langer is bekend dat palmolie voornamelijk bestaat uit de zo ongezonde onverzadigde vetzuren.
Maar recent is er een verontrustend wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd, waarin (in muizen) werd ontdekt dat een dieet, dat rijk is aan palmitinezuur, kanker kan helpen verspreiden door het lichaam[1]. Het was al langer bekend dat kankercellen vetzuren nodig hebben om zich te kunnen delen, wat matastase of uitzaaiing tot gevolg kan hebben. Een uitzaaiing is dezelfde kanker op een andere plaats in het lichaam.

Eerder onderzoek van hetzelfde team toonde ook aan dat kankercellen zich al tijdens de primaire tumorgroei naar andere plaatsen in het lichaam kunnen verspreiden. Ze kunnen daar gedurende lange perioden inactief ('slapend') zijn voordat ze gaan groeien. Kankercellen hebben dus een oorzaak nodig om zich uit te gaan zaaien. Factoren die zijn afgeleid van onze levensstijl, zoals ons dieet, kunnen een sterke invloed uitoefenen op de groei en uitzaaiing van een tumor[2].

Het blijkt dat binnen een tumor slechts een kleine subset van cellen het vermogen heeft om zich te verspreiden door zich uit de tumor los te maken, vervolgens andere organen te bereiken en deze te koloniseren. Deze gespecialiseerde kankercellen bleken bijzonder sterk afhankelijk te zijn van vetzuren en het meest recente onderzoek toonde aan dat het effect het grootst was bij palmitinezuur, dat vooral wordt aangetroffen in palmolie.

De onderzoekers ontdekten dat, wanneer palmitinezuur werd toegevoegd aan het dieet van muizen, mond- en huidkanker zich meer verspreidde. Andere vetzuren, zoals oliezuur en linolzuur (respectievelijk omega-9- en omega-6-meervoudig onverzadigde verzuren) die worden aangetroffen in olijfolie en lijnzaad, vertoonden niet hetzelfde effect. Geen van die geteste vetzuren verhoogde het risico op het ontwikkelen van kankers.

De resultaten van dit onderzoek suggereerden dat blootstelling aan palmitinezuur veranderingen veroorzaakt in de functie van genen in kankercellen waardoor ze vetzuren konden detecteren en efficiënter konden 'consumeren'. De aanwezigheid van palmitinezuur leek kankercellen ook in een 'regeneratieve toestand' te sturen, waardoor ze signaalnetwerken buiten de tumor konden vormen, waarvan bekend is dat het een cruciale stap is naar de verspreiding.

Wat dit alles betekent is dat we palmitinezuur zo veel en zo snel mogelijk uit onze voedingsmiddelen moeten weren. Misschien is het zo geroemde Mediterrane dieet een alternatief.

[1] Pascual et al: Dietary palmitic acid promotes a prometastatic memory via Schwann cells in Nature – 2021
[2] Pascual et al: The contributions of cancer cell metabolism to metastasis in Disease Models and Mechanisms – 2018

Reacties